Pénzt és repülőjegyet kapnak a migránsok, ha önként elhagyják Finnországot

2018.04.11. 11:37

A menedékkérők hazatérését ösztönző programot indítottak a finn hatóságok - tájékoztatott szerdán a finn bevándorlási hivatal.

A programban a bevándorlási hivatalon kívül részt vesz a külügyminisztérium és a válságkezelő központ is. Közösen fogják tájékoztatni a rendelkezésre álló lehetőségekről azokat, akiktől megtagadták a menedékjogot. Az intézkedések elsősorban Irakot, Afganisztánt és Szomáliát érintik, ahonnan a legtöbb migráns érkezett az elmúlt években.

Pénz és repülőjegy

Azok, akik hajlandóak önként távozni Finnországból, kapnak repülőjegyet saját hazájukba vagy más országba, ahol jobb életre lelhetnek. Emellett a többségük bizonyos pénzösszeget kap, amely segíthet nekik a munkavállalásban, kisebb üzleti tevékenység beindításában, a lakhatási gondok megoldásában és a gyerekek iskoláztatásában.

Migránsok Helsinkiben, a központi pályaudvarnál - korábbi felvételForrás: AFP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

Jobb, mint a kitoloncolás

A hivatal hangsúlyozza, hogy nagyon nehezen tudnak boldogulni Finnországban azok a menekültek, akik az elutasítás után illegálisan maradnak ott. "Az önkéntes visszatérés mindig jobb megoldás a kényszerű kitoloncolásnál, amely a rendőrség dolga" - hívta fel a figyelmet.

Tízezer érintett lehet

Az idén 290 iraki hagyta el önként Finnországot, és többségük hazautazott. Afganisztánba azonban csak heten tértek vissza, Szomáliába pedig mindössze hárman. Tavaly összességében 1422 elutasított menedékkérő távozott az országból. Jelenleg Finnországban mintegy tízezer olyan menekült van, aki fellebbezett a hatósági elutasítás ellen. A hatóságok gyakran megfogalmazzák azt a félelmüket, hogy ők végül illegálisan maradnak az országban. Három évvel ezelőtt, 2015-ben több mint 32 ezer menedékkérő - jórészt iraki - érkezett Finnországba, tavalyelőtt mintegy hatezerre, tavaly pedig ötezerre csökkent a számuk, és az idén is nagyjából ennyi menedékkérőre lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK