Örizetbe vettek két volt mongol miniszterelnököt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek Mongóliában két volt miniszterelnököt egy olyan nyomozással összefüggésben, amelyben kormányilletékesek hivatali tisztségükkel való visszaélését vizsgálják egy nagy bányaberuházással kapcsolatban - közölte szerdán a mongol korrupcióellenes ügynökség.
Vágólapra másolva!

A vizsgált bányafejlesztési megállapodást 2009-ben kötötte a kormány a kanadai Ivanhoe Mines és a brit Rio Tinto vállatokkal. Az ügynökség górcső alá veszi a projekt bővítéséről szóló, 2015-ös bányafejlesztési- és beruházási tervet is.

Az ügyletekkel összefüggésben őrizetbe vették kedden Szandzságín Bajart, aki a 2009-es megállapodás aláírása idején volt miniszterelnök, illetve Csimedín Szajhanbileget, aki akkor volt kormányfő, amikor a projekt bővítéséről szóló megállapodást írták alá hat évvel később. Már korábban letartóztatásba került Szangadzsav Bajartszogt volt pénzügyminiszter is, aki egyike volt annak a három tárcavezetőnek, akik ugyancsak aláírták a 2009-es megállapodást, amelyet később jóváhagyott a parlament is.

A 2009-es megállapodás révén az Ivanhoe lett az Oju Tolgoj hatalmas réz- és aranylelőhely 66 százalékos tulajdonosa. Három évvel később, 2012-ben az Ivanhoe többségi tulajdonosa, a Rio Tinto lett a főrészvényes, a kanadai cég pedig nevet változtatott.

A svájci főügyészség közben vizsgál egy bankszámlán dokumentálható tranzakciót, amellyel bírósági iratok szerint 10 millió dollárt utaltak át Bajartszogtnak. Vizsgálják azt is, hogy ez összefügg-e a bányaberuházással. A svájci főügyészség szerint a Rio Tinto nem gyanúsított.