Ha az amerikaiak támadnak, lelőjük a rakétáikat, mondta az orosz nagykövet

2018.04.11. 11:29

A Szíriára esetlegesen kilőtt amerikai rakéták lelövését helyezte kilátásba egy kedd esti műsorban a Hezbollahhoz köthető al-Manár nevű csatornán Alekszandr Zaszipkin, Oroszország bejrúti nagykövete.

Zaszipkin arról is beszélt, hogy Oroszország azokat a harci eszközöket is célba veheti, amelyekről a rakétákat indítják.

A diplomata az interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz vezérkar korábbi figyelmeztetésére hivatkozott. Az orosz hadsereg ugyanis már március 13-án bejelentette, válaszolni fog bármilyen Szíria elleni amerikai csapásra, célba véve mind a rakétákat, mind a támadásban részt vevő indítóállásokat.
Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök legszorosabb szövetségese az országban dúló fegyveres konfliktusban.

A Szíriára mérendő potenciális csapás azért került ismét napirendre, mert helyszíni jelentések szerint múlt szombaton gáztámadás érte a Damaszkusz mellett fekvő Dúmát, több tucatnyian meghaltak, és a Nyugat az Aszad-rezsimet teszi felelőssé ezért.

Ha az amerikaiak támadnak, akkor a rakétáikat le fogjuk lőni, és azokat az állásokat is, ahonnan indították őket" - mondta arabul az orosz nagykövet. Hozzátette, hogy ki kell zárni a közvetlen összecsapás lehetőségét, és Moszkva nyitott a tárgyalásokra.