Egyelőre életben maradt a macedón kormány

Vágólapra másolva!
Nem szavazta meg a macedón parlament a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványt szerda késő este, a 120 tagú törvényhozásból csupán negyvenen támogatták a javaslatot, míg a kormánykoalíció 62 tagja ellene voksolt.
Vágólapra másolva!

A bizalmatlansági indítványt a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) kezdeményezte, a legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis az országot tizenegy hónapja irányító balközép kormánynak nem sikerült megfékeznie a korrupciót és elindítania az ígért gazdasági reformokat, ugyanakkor a szomszédos országokkal kötött megállapodásai és a folyamatban lévő egyeztetések kárt okoznak Macedóniának.

Zoran Zaev szociáldemokrata kormánya valóban nem a gazdasági növekedés serkentésére helyezte eddig a hangsúlyt, megoldott viszont számos vitás kérdést szomszédjaival, és arra törekszik, hogy a negyed évszázada fennálló névvitát is rendezze Görögországgal, hogy megindulhasson Macedónia euroatlanti integrációja.

A miniszterelnök a szerdai parlamenti vita során nem tagadta, hogy országának számos problémája van, de - mint mondta - azokat az előző, több mint tíz évig irányító jobboldaltól „örökölték”.