Így menekülnek az emberek Mexikóban a bandaháborúk elől - galéria

2018.04.12. 12:04

Rengeteg embernek kell elhagynia otthonát a mexikói Teloloapan térségében a bandaháborúk miatt. Az emberek rettegnek.

Katonai védelem mellett menekülnek otthonaikból az emberek a Guerro dél-mexikói szövettségi államban fekvő Teloloapan térségében a bandaháborúk elől.

A képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/EPA/EFE/Guerrói államügyészség/

Ahogyan azt korábban megírtuk, miután a mexikói rendőrség elfogta a Sinaola drogkartell vezetőjét, a "Köpcös" néven ismert Joaquín Guzmánt, a bűnszövetkezetet alkotó csoportok egymás torkának estek a hatalomért. Miután tavaly januárban Guzmánt kiadták az Amerikai Egyesült Államoknak

egy hónap alatt száz gyilkosság történt.

Guzmán ellen 17 pontban emeltek vádat, többek között gyilkosság, kábítószer-kereskedelem és pénzmosás miatt. Azért nem végezték ki, mert az amerikai kormány kiadatási kérelmében biztosította arról Mexikót, hogy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik.

Fénykorában a Köpcös Mexikó legnagyobb drogbárója volt, a Sinaloa kartell több milliárd dolláros forgalmat bonyolított. A Forbes magazin egyszer a világ leggazdagabb embereit összesítő listájára is feltette Guzmánt.

Mexikóban 2006 óta több mint 200 ezer ember halt meg a bandaháborúk miatt. Tavaly 23 101 gyilkosság volt köthető a drogcsempészethez az országban.