Németország nem vesz részt egy Szíria elleni katonai műveletben

RASMUSSEN, Lars Lokke; MERKEL, Angela
Berlin, 2018. április 12. Angela Merkel német kancellár (j) és Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. április 12-én. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Vágólapra másolva!
Németország nem vesz részt a szíriai Dúmában történt vegyifegyver-támadás miatt a közel-keleti arab ország vezetése ellen esetlegesen indítandó katonai műveletekben - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.
Vágólapra másolva!

Lars-Rokke Rasmussen dán kormányfővel folytatott megbeszélése után kettejük közös sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kiemelte, hogy még nincs döntés arról, indul-e katonai művelet a damaszkuszi rezsim ellen a kelet-gútai Dúmában végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt.

- mondta a német kancellár.

Valamennyi lehetséges lépést meg kell vizsgálni, ami Németország számára elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsában és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben (OPCW) folytatott munka támogatását jelenti - tette hozzá Angela Merkel.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtóértekezlete a berlini kancellári hivatalban Forrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

Jelezte, hogy Németország akkor is támogatná az ENSZ BT tevékenységét, ha a "diplomácián túlmutató" lépéseket tenne.

Németország 2014-ben az OPCW felkérésére részt vett a szíriai hadsereg bejelentett vegyifegyver-készletének megsemmisítésében. A dúmai támadás tanulságaként meg kell állapítani, hogy nem sikerült valamennyi ilyen fegyvert megsemmisíteni - mondta a kancellár.

Hozzátette, hogy csütörtökön telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel. Beszéltek arról az aggodalomról is, hogy fenyeget a vegyi fegyverek használatának tilalmáról szóló globális közmegegyezés eróziója. Elmondta, hogy Németország most elsősorban Washingtonra és Párizsra figyel.

A Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen felkelők uralta Dúmában szombaton több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak a szíriai kormányt teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. A damaszkuszi vezetés és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve a Nyugat állításait.