A szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban - közölte az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon.

Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesítet bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni.

Kenneth F. McKenzieForrás: AFP/Saul Loeb

McKenzie altábornagy kijelentette:a csapásmérés célzott, átfogó és hatékony volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai.

Szerinte egyértelmű és félreérthetetlen üzenetet akartak küldeni Szíriának - külön kiemelve, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Szíriában.A sajtótájékoztatón közölték azt is: nem volt jele, hogy bevetették volna az orosz légvédelmi erőket, a szíriai légvédelem erőfeszítései pedig jórészt nem voltak hatékonyak.

Szíria a vegyifegyver-programjával összefüggő berendezéseket és felszereléseket veszített, az egyik célponton pedig megsemmisültek a vegyi fegyverek egyes összetevői is.

McKenzie megerősítette, hogy Washington továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a konfliktus rendezése érdekében.Donald Trump Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét. Tökéletesen végrehajtott csapásmérés volt éjjel. Köszönet Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak a bölcsességükért és remek katonai erejükért. Jobb eredményt el sem érhettünk volna. A küldetés teljesítve - írta mikroblogjában az elnök.

Közben New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen António Guterres főtitkár leszögezte: a világszervezet vizsgálatára van szükség a szíriai vegyi fegyverek bevetése ügyében.Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott, de Trump elnök álláspontja szerint, ha Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington készen áll.