A Szíriában végrehajtott akciók célja a vegyifegyver-használat megbüntetése volt

Állami kitüntetést adott át Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Az uniós országok külügyminiszterei Szíriával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az amerikai, brit és francia részvétellel végrehajtott akcióknak egyetlen célja a vegyi fegyverek használatának megbüntetése és újabb bevetésük megelőzése volt - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter sajtóértekezletén közölte: az uniós tagállamok egyöntetű véleménye, hogy a vegyi fegyverek használata megengedhetetlen,

a vegyi anyagok fegyverként való bevetése esetén a nemzetközi szervezeteknek a lehető leghatározottabban fel kell lépniük.

Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője. Forrás: MTI/Soós Lajos

A külügyek tanácsa

Szíriával kapcsolatban elfogadott állásfoglalásában határozottan elítélte a vegyi fegyverek ismételt használását,

amelyet a nemzetközi jog, a humanitárius, és az emberi jogok súlyos megsértésének nevezett.

A szakminiszterek kihangsúlyozták, hogy a szíriai rezsim csapásai tartós humanitárius katasztrófahelyzet idéznek elő az országban, egyre súlyosbítva a szíriai nép szenvedéseit.

Továbbá kijelentették:

Amerikai, brit és francia harci gépek szombaton hajnalban célzott támadást hajtottak végre a szíriai hatalom különböző vegyifegyver-létesítményei ellen, megtorlásul az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadásra.