Migrációellenes tábornokot neveznek ki az ausztrál haderő élére

Vágólapra másolva!
Az Ausztráliába csónakon érkező migránsok elleni műveletet irányító tábornok, Angus Campbell lesz az ország következő vezérkari főnöke - jelentette be hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.
Vágólapra másolva!

Elődje, Mark Binskin, az ausztrál légierő tábornagya júliusban távozik tisztségéből. Négy évig állt a haderő élén, de most nyugállományba vonul. Turnbull döntésének indoklásaként azt mondta, hogy a kinevezés nagyon kritikus időpontban történik, amikor egyebek között Ausztrália védelmi képességeinek legnagyobb mértékű korszerűsítését hajtja végre békeidőben.

Angus Campbell azzal került a figyelem középpontjába, hogy ő volt az újonnan alakult konzervatív kormány által 2013-tól kezdeményezett, Szuverén Határok elnevezésű művelet irányítója, melynek során a Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából az ausztrál partok felé igyekvő hajókat visszafordították.

2014 óta egyetlen ilyen jármű sem érte el az országot.

A kormány nem nyilatkozik arról, hogy ezt milyen módszerekkel sikerült elérnie.

Ausztrália menekültpolitikája rendkívül szigorú, a menedékkérők ezreit az ország határain kívül fenntartott menekültközpontokba szállítják, és ott kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását. Viszont akkor sem léphetnek be Ausztráliába, ha kérelmüket jóváhagyják.