Nem mond le a szlovák országos rendőrfőkapitány

Tibor Gaspar
Tibor Gaspar, szlovák országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy nem mond le. Egy nappal korábban, április 16-án inkább lemondott belügyminiszteri posztjáról Tomas Drucker, aki nem tartotta volna igazságos lépésnek Tibor Gaspar menesztését, amit hetek óta követelnek a tüntetők Szlovákiában.
Vágólapra másolva!
Nem mond le Tibor Gaspar, a szlovák országos rendőrfőkapitány, holott távozása egyike volt a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat legfőbb követeléseinek, és a bűnügy óta már két belügyminiszter is lemondásra kényszerült.
Vágólapra másolva!

Tibor Gaspar keddi pozsonyi sajtótájékoztatójáén jelentette be, hogy marad a posztján.

Döntését azzal indokolta, hogy ő nem politikus, hanem a rendőri szakma képviselője, és leváltása csakis a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége.

Tibor Gaspar ugyanakkor megjegyezte, amennyiben az új belügyminiszter majd erre felkéri, akkor lemond tisztségéről.

Tibor Gaspar, szlovák országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy nem mond le. Egy nappal korábban, április 16-án inkább lemondott belügyminiszteri posztjáról Tomas Drucker, aki nem tartotta volna igazságos lépésnek Tibor Gaspar menesztését, amit hetek óta követelnek a tüntetők Szlovákiában. Forrás: MTI

Az új miniszter személye még nem ismert, a szlovák belügyminisztériumot átmenetileg maga a miniszterelnök, Peter Pellegrini irányítja.

Tibor Gaspar leváltása egyike volt a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kusnírová februári meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat fő követeléseinek. Kuciakot, aki elsősorban adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott, feltehetően a munkája miatt ölték meg.

A szlovák sajtó szerint vasárnap legalább 30 ezren vettek részt azon a pozsonyi demonstráción, ahol előre hozott választásokat, Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Dusan Kovacík különleges ügyész lemondását követelték a tüntetők. Forrás: (MTI/EPA/Christian Bruna)

A tüntetések miatt kialakult belpolitikai válság a Robert Fico vezette kormány több miniszterének, köztük Robert Kalinák belügyminiszternek a távozásához, majd a kabinet széleskörű, a kormányfő cseréjét is magába foglaló átalakításához vezetett.

Az új szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini kabinetjében Tomás Drucker lett a belügyi tárca vezetője, ő viszont kinevezése után mindössze három héttel, hétfőn mondott le posztjáról, arra hivatkozva, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány marad-e.


Tibor Gaspar keddi sajtótájékoztatóján meglepetésként értékelte Tomás Drucker távozását, úgy vélekedett, hogy a miniszter jó, és értékes munkát kezdett el a tárca élén. A bírálatokra reagálva Gaspar azt mondta, nem az ő személye a megosztó, hanem az ő személyén keresztül próbálják megosztani a közvéleményt, és ezzel főként bizonyos civil szervezetek próbálkoznak, amelyekhez az államfő is csatlakozott. A szlovák országos rendőrfőkapitány megismételte: ha az új belügyminiszter majd távozásra szólítja fel, annak eleget tesz, de nem fogja ezt megtenni különböző civil szervezetek képviselőinek követelésére, mert szerinte a távozását követelők csak egy részét képezik a társadalomnak, és legalább ennyien elégedettek a munkájával.