Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere a jövőben kemény fellépést ígér a főként libanoni származású migránsbandákkal szemben, akik gyakorlatilag uralják a Ruhr-vidék no-go zónáit.

Főként Essen, Duisburg és Gelsenkirchen nagyrészt harmadik világbeli bevándorlók által lakott külvárosaiban egyre nagyobb problémát jelent a bűnözés - írja a Focus című német és a Les Observateurs nevű francia nyelvű svájci lap.

Duisburg Marxloh nevű, főként migránsok lakta no-go zónája.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maja Hitij

A drog- és fegyverkereskedelmet, a prostitúciót és egyéb jól jövedelmező illegális tevékenységet az 1980-as években odatelepült libanoni migránsok ellenőrzik családi alapon, különböző klánokba szerveződve.

Mások, főként a Törökországból származó kurd maffiózók is igyekeznek kihasítani a maguk részét a piacból, emiatt egyre több az összetűzés a különböző migránsbandák között, amelyek gyakran véres leszámolással végződnek.Ezek a bűnözői csoportosulások tulajdonképpen már az észak-rajna-vesztfáliai alvilág gerincét adják.

Külön kiemelkedik az esseni Al-Zein család, akik már a fővárosban, Berlinben is „terjeszkednek", főképp a kábítószer-kereskedelem területén.

Herbert Reul, kereszténydemokrata (CDU) tartományi belügyminiszter kijelentette, hogy a zéró tolerancia elvét fogja alkalmazni az elkövetkezőkben a bűnözőkkel szemben.A merkeli bevándorláspárti politikát erősen kritizáló Jens Spahn, új német szövetségi egészségügyi miniszter szerint nagyon határozott fellépésre van szükség.

A bevándorlók már legális, vagy félig legális üzletágakra is rátették a kezüket, itt megemlíthető a fogadóirodák fenntartása vagy a szerencsejáték-barlangok üzemeltetése.