Egy Berlinben élő zsidó származású tinédzserre, Adam Armushra övvel támadt egy migráns, aki közben azt kiabálta arabul, hogy „zsidó". A rendőrség szerint egyértelműen antiszemita támadásról van szó.

A német főváros északi részén, a jómódúnak számító Prenzlauer Berg negyedbeli Helmholtzplatzon történt a kegyetlen támadás.

Az esetről készült egy videofelvétel is, ami futótűzként terjedt a közösségi oldalakon – írja a Times of Israel.

Az izraeli közszolgálati média egyik munkatársa interjút készített Adam Armushral. Ő azt mondta, egy barátjával sétált a vasútállamos felé, amikor megjelent az utcán három bevándorló kinézetű férfi.

Először szidni kezdték a fiúkat, de ők erre nem reagáltak. Utána az egyik férfi övvel támadt rá, és azzal ütötte. Közben arabul hangosan azt kiabálta, hogy "yahudi, yahudi", azaz zsidó, zsidó.Armush szerint a migránsok onnan tudhatták a származásukat, hogy mindketten kipát viseltek a fejükön.A barátja közben lefilmezte az esetet.

A bizonyítékkal a kezükben a rendőrséghez fordultak.

A német hatóságok megerősítették, hogy egyértelműen antiszemita jellegű támadásról van szó, a fiút csak azért verték meg, mert kipát hordott. A Zsidó Fórum a Demokráciáért és az Antiszemitizmus Ellen nevű jogvédő csoport bejelentette, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást az ügyben.

A szervezet szóvivője, Levi Salomon szerint elfogadhatatlan az újabb antiszemita gyűlölet-bűncselekmény a német fővárosban.

Véleménye alapján ez az eset is azt bizonyítja, hogy a zsidók már nincsenek biztonságban Berlinben. 

A zsidóellenes támadást elítélte számos vezető politikus, köztük Michael Müller, Berlin kormányzó főpolgármestere, Heiko Maas külügyminiszter, Katarina Barley igazságügyi miniszter és Annette Widmann-Mauz államminiszter, a szövetségi kormány migrációs ügyekért, menekültügyért és társadalmi integrációs ügyekért felelős megbízottja.

Nyilatkozataikban többek között hangsúlyozták, hogy az eset szégyen egész Németországra nézve, és nem azt a Berlint képviseli, amelyben élni szeretnénk.Az egyik legtekintélyesebb lap, a konzervatív Die Welt Ebből elég címmel kommentárt közölt, amelyben kiemelték, hogy nem látjuk szívesen és nem tűrjük el a zsidógyűlöletet prédikáló imámokat - muzulmán papokat - , a mecseteket - muzulmán templomokat -, amelyekben ezt megengedik, és a muszlim szervezeteket, amelyek hallgatásukkal elfogadják az antiszemitizmust.

Véleményük alapján "a zsidóság mindig is hozzátartozott Németországhoz, azok viszont nem, akik ezt ostoba gyűlölettel és nyers erőszakkal megkérdőjelezik". Az ilyen embereket ki kell utasítani, mert Németország nagyon toleráns ország, de itt vége a toleranciának.Egy kormányzati kimutatás szerint tavaly országszerte 1453 antiszemita indíttatású bűncselekményt jegyeztek fel, köztük 32 erőszakos bűncselekményt.

Ezt azt jelenti, hogy Németországban 2017-ben naponta átlagosan 4 olyan zsidóellenes bűncselekmény történt, amely bekerült a hivatalos statisztikákba.Az Antiszemitizmus Kutató-, és Információs Központ Berlin (RIAS) nevű civil szervezet kimutatta, hogy a Gázai-övezetben 2014-ben végrehajtott izraeli hadművelet óta folyamatosan emelkedik az antiszemita indíttatású bűncselekmények és egyéb, bűncselekménynek nem számító incidensek, sértegetések, szidalmazások száma Berlinben.

Tavaly 947 esetet jegyeztek fel, ami 60 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A szervezethez naponta két-három esetről érkezik bejelentés.