Újabb pofon Sorosnak: a britek a legkevésbé sem bánják a brexitet

Soros György, magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke az egyetemen, ahol előadást tartott
Vágólapra másolva!
A Bloomberg számára készített kutatásban a britek 31 százaléka lépne vissza az Európai Unióba, 47 százalékuk azonban ezt elutasította. Minden bizonnyal nem nyerte el Soros György tetszését ez az eredmény, hiszen elég sok pénze van benne, hogy ne így legyen.
Vágólapra másolva!

Nem igazán Soros György napjai ezek, hiszen az elmúlt időszakban futószalagon érkeztek az újabb és újabb kudarcok.

  • Súlyos vereséget szenvedtek az általa preferált magyar ellenzéki pártok az április 8-ai választáson.
  • A Fidesz-KDNP megszerezte a képviselői helyek kétharmadát az Országgyűlésben.
  • Ez utóbbi azzal jár, hogy az új parlament el tudja fogadni a Stop Soros nevű törvénycsomagot, hiszen a javaslatnak vannak kétharmados részei. A három törvényjavaslatból álló csomag a migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről, a bevándorlási finanszírozási illetékről és az idegenrendészeti távoltartásról szól.
  • Nem igazán jó hír ez Soros György hazai hálózatának: első lépésként a milliárdos alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) budapesti irodája a Stop Soros miatt Berlinbe költözik. Ezt közleményben a társaság elismerte.

De hogy ne csak Magyarországon jöjjenek a pofonok, tegnap jött ki egy a Bloomberg amerikai hírügynökség számára készített kutatás a brexitről. Ugye, az a közhiedelem, a britek a 2016-os népszavazást követően nagyon megbánták, hogy kiléptek az Európai Unióból. A március 27. és április 5. között végzett felmérés során éppen ezért a következőt kérdezték a résztvevőktől, egész pontosan 1037 szavazásra jogosult állampolgártól:

képzelje el, hogy 2020-at írunk, az Egyesült Királyság pedig elhagyta ez Európai Uniót. Ebben a helyzetben mit válaszolna: lépjen vissza az ország az unióba vagy sem?

A válaszadók 31 százaléka lépne vissza az unióba, 47 százalékuk azonban ezt elutasította. – ismertette a 888.hu az eredményeket.

Külön érdekessége a kutatásnak, hogy még a brexit ellen szavazók 40 százaléka is inkább úgy gondolta, hogy nem szavazná meg az unióba történő visszatérést 2020-ban.

A kilépés mellett szavazók jóval összetartóbbak, közülük 84 százalék mondta azt, kitartana korábbi döntése mellett 2020-ban is.

Ezek nem Soros György napjai Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Miért óriási pofon ez Sorosnak?

A válasz egyszerű: mert rengeteg pénzzel tömte ki a brexitellenes szervezeteket, viszont az eredmények elmaradtak. Lássuk:

A britek EU-ból való kilépése annyira felzaklatta Sorost, hogy a Mail on Sunday hasábjain közép-afrikai diktátorokat megszégyenítő stílusban érvelt a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen.