Bombák miatt evakuálták Párkány egy részét

2018.04.20. 14:31

Evakuálni kellett pénteken a felvidéki Párkány lakótelepének egyik utcáját, mert a közelben lévő szántóföldön négy működőképes, második világháborúból származó, szovjet gyártmányú bombát találtak - közölték szlovákiai médiaforrások.

A helyszínre lakossági bejelentés alapján még csütörtökön szálltak ki a rendőrség tűzszerészei, akik először két kézigránátot és egy tüzérségi lövedéket találtak a Terasy lakótelep közelében lévő szántóföldön, majd miután fémdetektorral átvizsgálták a környéket, további négy - működőképes -, mintegy 100 kilogrammos bombára leltek. A rendőrség jelentése szerint ez az egyik legnagyobb hasonló háborús "lelet" az ország történetében.
A második világháborús hadianyagra a ma7.sk felvidéki magyar hírportál információi szerint egy elkóborolt kutyáját kereső gazdi talált rá, értesítette a rendőrséget, amely péntekre virradóra lezárta a helyszínt. A nap folyamán látnak hozzá a bombák elszállításoz és hatástalanításához. Mivel A helyszín közel van az említett párkányi lakótelephez néhány családot evakuálni kellett. A tervek szerint még a nap folyamán visszatérhetnek otthonaikba.Pénteken Berlinben az egész főpályaudvar környékét lezárták és kiürítették egy építkezésen talált, mintegy 500 kilogrammos, ugyancsak a második világháborúból megmaradt bomba miatt.