Az Emberi Jogok Európai Bíróságának hála El Hadi Doudi, algériai származású, az iszlám legszélsőségesebb, szalafista ágát képviselő imám továbbra is uszíthat Franciaországban a nők, a zsidók és másként gondolkodók ellen. Az őt sikerrel védő ügyvéd, szintén algériai és muszlim.

Kedden még úgy tűnt, hogy sikerül Franciaországból kiutasítani az egyik legradikálisabb imámot, a gyűlöletbeszédeiről közismert algériai hátterű El Hadi Doudit - írja a La Croix című francia lap.

El Hadi DoudiForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 63 éves prédikátor már évtizedek óta Marseilleben él és az iszlám legradikálisabb változatát, a szalafizmust képviseli.Egy francia bíróság kitoloncolta őt az országból, ám az imám ez ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol egy algériai migráns hátterű ügyvéd képviselte, név szerint Nabil Boudi.A strasbourgi székhelyű bíróság 72 órára felfüggesztette a kiutasítást elrendelő határozatot, és elérte a francia belügyminisztériumnál, hogy egyelőre az imám mégis maradhasson az országban.

A bíróság épülete a franciaországi StrasbourgbanForrás: AFP

Nabil Boudi arra hivatkozott, hogy Algériában hátrányos megkülönböztetés vagy üldöztetés érheti védencét.

Az As-Sunna mecsetet, ahol El Hadi Doudi prédikált, még decemberben bezáratta a Bouches-du-Rhone megyei prefektúra a francia államtanács - az elsőszámú közigazgatási bírósági szerv – indítványozására, mert ott gyűlöletet keltettek a zsidók, a nők és mások ellen.Nem ez az első eset, hogy Emberi Jogok Európai Bírósága megakadályozta egy szélsőséges iszlamista kitoloncolását Európából.

Januárban nekik hála egy olyan marokkói hitszónok maradhatott Svédországban, aki a helyi hatóságok szerint terrorfenyegetettséget jelentett.

Németországból az emberjogi bíróság miatt a több száz Iszlám Állammal szimpatizáló imám közül csak tízet sikerült kiutasítani a tavaly.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az Európa Tanács szakosított intézménye, nem tévesztendő össze a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságával.