Őrizetbe vették a rendőröket fenyegető férfit

2018.04.23. 13:05

Előállította a francia rendőrség azt a férfit, aki miatt vasárnap elővigyázatosságból kiürítették az Atlanti-óceán partján található Mont-Saint-Michel árapályszigetet, mert azzal fenyegetőzött, hogy a rendőrökre támad.

A 36 éves férfit vasárnap este fél 12 órakor vették őrizetbe a normandiai Caenban, miután korábban egy benzinkútnál, 60 kilométerre Mont-Saint-Micheltől "azzal dicsekedett, hogy ő a fenyegetőző". Szemtanúk feljegyezték a kocsijának rendszámát, és az alapján találták meg a rendőrök.

A férfinál nem volt fegyver, nem állt ellen a rendőri intézkedésnek, és a kihallgatásán beismerte, hogy ő fenyegette meg a rendőri erőket.

Kisebb köztörvényes bűncselekmények (kábítószer-kereskedelem és jogosítvány nélkül vezetés) miatt egyébként már volt dolga a rendőrséggel, de nem szerepel a nemzetbiztonságra veszélyes emberek titkosszolgálati nyilvántartásában, és nem iszlamista radikális.

Az árapályszigetet és a csúcsán épült, XIII. századi gótikus apátságot vasárnap délelőtt minden turista elhagyta, a helyiek a házaikba zárkóztak. A prefektúra délután kettőkor, miután a rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a keresett ember már nem tartózkodik ott, feloldotta a zárlatot, és a turisták visszatérhettek a szigetre.

Rendőrök a szigetenForrás: MTI/AP/Randall Hackley

A fekete ruhába öltött férfi reggel háromnegyed 8-kor busszal érkezett Mont-Saint-Michelre, az apátsághoz. Egy idegenvezető azt mondta a csendőröknek, hogy az úton a férfi fenyegető hangnemben beszélt a rendőrökről.

A rendőrség a férfit a szigeten a térfigyelő kamerák segítségével követte, majd miután nyomát vesztette, elővigyázatosságból elrendelte a turistalátványosság kiürítését. Az apátságot, ahol éppen mise folyt, teljesen kiürítették és lezárták, és a hoteleket is el kellett hagyniuk a vendégeknek. A szigeten élők házait pedig egyesével átkutatták.

Jean-Marc Sabathé prefektus a France Info hírrádióban "nagyon komolynak" nevezve a riasztást. Utólag viszont az közölte, hogy a rendőrség egyáltalán nem feltételezte, hogy terrorista lenne a gyanúsított.

Hatósági személy elleni halálos fenyegetés miatt indult ellene eljárás, ami öt év szabadságvesztéssel sújtható.