Ausztriában továbbra is a jobboldal dominál

EU Summit in Brussels landscape HORIZONTAL partnership european union
3308054 02/23/2018 Austrian Chancellor Sebastian Kurz during the EU Summit in Brussels. Alexey Vitvitsky/Sputnik
Vágólapra másolva!
A jobboldali kormánypártok továbbra is őrzik az osztrák választók bizalmát. Mindezt bizonyítja, hogy a hétvégi salzburgi tartományi választáson nagyon sima győzelmet aratott az ÖVP és az FPÖ, míg a baloldali erők komoly visszaesését könyvelhettek el. Az idén tartott tartományi választásokat összességében 3:1 arányban nyerte meg Sebastian Kurz kancellár pártja. 
Vágólapra másolva!

A kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) elsöprő győzelmét hozta a salzburgi tartományi választás. Sebastian Kurz kancellár alakulata a szavazatok közel 38 százalékáét szerezte meg. Mindez a korábbi várakozásokhoz képest jobb eredmény, sőt a 2013-as választási eredményhez képest közel kilenc százalékpontos erősödést könyvelhetett el az ÖVP. Ez az eredmény teljesen egyértelművé tette, hogy a következő kormánynak is része lesz a néppárt.

Nagyot buktak a Zöldek

A választás legnagyobb vesztesei a bevándorláspárti Zöldek voltak. 2013-hoz képest több mint 10 százalékpontot gyengültek, így csupán a szavazatok 9,3 százalékát kapták. Veszített támogatottságából az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is. Ők csak 20 százalékot értek el, szemben az öt évvel ezelőtti 23,8 százalékkal.

Egy picit erősödött az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de nem tudták megelőzni a szocdemeket 18,8 százalékos eredményükkel.

Az FPÖ vártnál gyengébb szereplésében nagy szerepet játszott, hogy a tartományban ringbe szállt egy szélsőjobboldali párt Salzburgi Szabadpárt néven. Ők 4,5 százalékot gyűjtöttek be, ami nem volt elég a tartományi parlamentbe jutásra, de az FPÖ gyengítésére igen. Mandátumot szerzett még a parlamentben a NEOS nevezetű liberális alakulat. 7,3 százalékos eredményük nagyrészt a Zöldek veszteségéből érkezett.

A Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárt továbbra is élvezi az osztrákok bizalmát Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

A néppárt irányít

Wilfried Haslauer, a tartományi ÖVP vezetője a fölényes győzelem után arról beszélt, hogy minden parlamentbe jutott erővel tárgyalni kíván az esetleges koalícióról. Annyi bizonyos, hogy az ÖVP domináns helyzetben van, és vezető ereje lesz az új tartományi kormánynak – tette hozzá. Haslauer szeretné elkerülni azt a helyzetet, hogy egy hárompárti koalíció jöjjön létre, mivel az túlságosan instabil lenne.

Az FPÖ és az SPÖ úgy nyilatkozott, hogy nyitottak a tárgyalásokra, és nem utasították el, hogy részesei legyenek a következő kabinetnek.

A mandátumok alapján az ÖVP mindkét párttal többséget tud alkotni.

A NEOS egyelőre csak örül a nagyon jó eredményének, és nem akar mindenáron bekerülni a kormányba, mivel nincsenek nagy tapasztalataik abban, hogyan is kell egy tartományt vezetni. Nagy valószínűséggel ellenzékben maradnak.

Nagyot erősödött a bevándorlásellenes erő

Innsbruckban még nem ért véget a választási versenyfutás, mivel a polgármester-választáson egyik jelölt sem szerezte meg az abszolút többséget. A második körben egy zöldpárti és egy helyi civil szervezet vezetője versenyez. A helyi testületről szóló választáson az FPÖ előretörését láthattuk, több mint 10 százalékpontot erősödtek a legutóbbi voksolás óta. A nagyvárosban a voksolás vesztesei a néppártok voltak, mind az SPÖ, mind az ÖVP visszaesett.

Innsbruckban nagyot erősödött a bevándorlásellenes FPÖ Forrás: hemis.fr/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

Népszerű a néppárt

Az elmúlt félévben több tartományi választást is tartottak Ausztriában. Még január végén Alsó-Ausztriában választottak új helyi parlamentet. A többséget az ÖVP szerezte meg, de az FPÖ is jelentősen erősödött a korábbi választáshoz képest. Február végén Tirolban voksoltak. Ott is simán győzött a Kurz vezette néppárt, és a szabadságpárt is előretört. Március 4-én tudtak csak az osztrák ellenzéki pártok sikert felmutatni. A szocdem pártnak (SPÖ) sikerült Karinthiában megszereznie a többséget a tartományi választáson, de a baloldal a tartományban korábban is erős pozíciókkal rendelkezett.

Összességében 2018-ban tehát 3:1-re verte Kurz a baloldali erőket.