Ő Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások kitervelője - ma 20 évre ítélték

2018.04.23. 15:24

Salah Abdeslamot, a hírhedt 2015. november 13-i párizsi terrortámadás kitervelőjét és egyik elkövetőjét ma Brüsszelben 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt azért, mert 2016. március 18-án, mikor megpróbálták elfogni őt, akkor tüzet nyitott, és megsebesített négy rendőrt. A párizsi terrorcselekmény miatt még nem állították bíróság elé, ez várhatóan a közeljövőben fog megtörténni.

Salah Abdeslam 1989. szeptember 15-én született Brüsszelben. Négy testvére van: Yazid, Ibrahim, Mohamed és Myriam.

Salah AbdeslamForrás: AFP/Dsk

A szülei egy észak-marokkói Bouyafar nevű faluból származnak. A szülők először az akkor francia gyarmati uralom alatt lévő Algériába emigráltak, ahol francia állampolgárságot szereztek - közölte a France 24 nevű állami televíziós hírcsatorna.

Az 1960-as években költöztek Brüsszel nagyrészt bevándorlók lakta, Molenbeek nevű negyedébe.  Nyaranta gyakran jártak haza Marokkóba.

Salah Abdeslam műszaki szakközépiskolát végzett, és szerelőként helyezkedett el a belga állami vasutaknál. Édesapja is ott dolgozott, mint sofőr.

Kollégái szerint nem végezte megfelelően a munkáját, ráadásul gyakran késett és hiányzott is.

Ennek következtében kirúgták őt.

Abdeslam Ibrahim bátyjával és egy barátjával, a szintén marokkói származású Abdelhamid Abaaouddal részt vett több kisebb-nagyobb bűntény elkövetésében, mint például lopás, csalás és kábítószer-kereskedelem.

Emiatt 2010-2011-ben őt és Abaaoudot néhány hónapra lecsukták.

2013-ban kezdett ismét dolgozni egy Café Des Beguines nevű bárban, aminek vezetését Ibrahim vette át. A bár a drogterjesztésről vált hírhedtté.

Egy év múlva Abaaoud Szíriába utazott, hogy harcoljon az Iszlám Állam oldalán. Ezt követően Abdeslamnak olyan képeket küldött, amelyeken általa meggyilkolt emberek szerepeltek.

Abdelhamid Abaaoud is az egyik végrehajtója volt a 2015. novemberi párizsi terrortámadásnak. A merénylet után öt nappal lőtték le a rendőrök egy rajtaütés során.

A volt barátnője szerint a későbbi terrorista Abaaoud hatására radikalizálódhatott, de Abdeslam soha nem járt Szíriában, helyette 2015 nyarán Olaszországba, Görögországba, majd pedig Magyarországra ment.

Salah Abdeslam magyarországi útjai

A Magyar Idők és több belga lap szerint a későbbi terrorista háromszor járt hazánkban, annak érdekében, hogy az ide érkezett migránsok köréből toborozzon társakat a későbbi terrortámadásaik végrehajtásához.

Abdeslam először 2015. augusztus 30-án jött Magyarországra, Kiskőrösről szállított el két terroristát - név szerint Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot -, akik később a Stade de France stadionnál és párizsi kávézóknál követtek el merényleteket.

Bilal Hadfi és Chakib Akrouh 2015. augusztus 25-én illegálisan lépte át a déli határt. Az egyik mobiltelefonjukat az erdőben megtalálták a magyar terrorelhárítás szakemberei, és a készülék adatai alapján megállapították, hogy a terroristák mozgását az Iszlám Állam szíriai központjából irányították.Abdeslam másodszor szeptember 9-én érkezett – Németországon és Ausztrián át - Budapestre, és parkolt le a Keleti pályaudvar közelében, majd háromnegyed órányi időzés után autójával visszaindult Belgiumba.

Közben a magyar nyomozók kiderítették, hogy 2015. szeptember elején ismét hazánkba érkezett három, az Iszlám Állam által kiképzett katona: a 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai Sami Amimour és a 23 éves, marokkói származású Foued Mohamed-Aggad.

Ők hárman szeptember 9-én már biztosan Budapesten voltak – egy szíriai embercsempész segítségével foglaltak szobát az arab tulajdonban lévő zuglói Grand Park Hotelben.

A három terrorista hamis szír útlevelekkel jelentkezett be. Ezekről a hotel munkatársai fénymásolatot készítettek. Az okmányokat Jamal Salah, Fooad Moosa és Husein Alkhlf névre állították ki.

Migránsok a Keleti pályaudvarnálFotó: Polyák Attila - Origo

A migránsok összesen hét napot töltöttek a hotelban. A személyzet elmondása alapján gyakorlatilag el sem hagyták a szállodát.

Főleg feltöltőkártyás mobiltelefonokkal kommunikáltak társaikkal, a kártyákat rendszeresen cserélgették.

Annyit biztosan lehet tudni, hogy szeptember 16-án a Keleti pályaudvarhoz mentek, ahol ezer eurót vettek fel egy pénzátutalási rendszeren keresztül.

Az összeget Salah Abdeslam belgiumi bűntársa utalta át, és a Jamal Salah néven vette fel Omar Mostefai.

Abdeslam szeptember 17-én tért vissza a magyar fővárosba. Még aznap találkozott is a három férfival. 14 óra 40 perc körül röviden beszélgettek a Keleti pályaudvar parkolójában.

Nem sokkal később Abdeslam bejelentkezett a közeli, Rákóczi út 30. alatti Hotel 30-ba. Itt később megtalálták a belga tartózkodási engedélyének fénymásolatát.

Aznap este 10 óra körül Abdeslam egy Audi A6-ossal ment vissza értük a pályaudvarhoz, és négyen indultak az osztrák határ felé. A három utasa hajtotta végre november 13-án a mészárlást a párizsi Bataclanban.

A francia RTL Rádió szerint a terrorista augusztus 4-én Görögországban is megfordult, ahonnan komppal kelt át Olaszországba.

Miután visszatért Brüsszelbe, szeptember végén a testvére eladta a Café Des Beguines-t, így ő ismét munka nélkül maradt.

A bárt kilenc nappal a párizsi terrortámadás előtt bezáratták a belga hatóságok drogterjesztés miatt.

A november 13-i párizsi terrortámadás

A borzalmas terrortámadás-sorozatra 2015. november 13-án este került sor Párizs több pontján.

Három robbantás és hat lövöldözés történt a Stade de France nemzeti stadionnál a francia-német meccs alatt, továbbá a Bataclan színházban az Eagles of Death Metal koncertjén és több étteremben, illetve bárban.

Összesen 137 ember halt meg, köztük a 7 öngyilkos merénylő, és további 413-an sebesültek meg.

Megemlékezés a terrortámadás áldozatairól.Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, a főszervező pedig Salah Abdeslam volt, aki a nemzeti stadionnál akarta magát felrobbantani, de végül nem volt hozzá bátorsága.Az akció részvevőinek ő bérelte az autókat és a párizsi szállodákat.

A terrorista bukása

Abdeslamot végül 2016. március 18-án fogták el a belga hatóságok Brüsszel Molenbeek negyedében, közel az otthonához.

Négy nappal később az Iszlám Állam újabb terrortámadást követett el Brüsszelben  a repülőtéren és a Maelbeek nevű metróállomáson. Összesen 32 ember halt meg, és 330-an sérültek meg.

A támadás kitervelője és egyik végrehajtója a 25 éves Najim Laachraoui - aki életét vesztette az öngyilkos merénylet során - barátja volt Salah Abdeslamnak.

Najim Laachraoui is segítette a párizsi terrortámadás előkészületét, és 2015-ben Magyarországon keresztül tért vissza Belgiumba.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér a terrortámadás után.Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Salah Abdeslamot és egyik társát ma 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy belga bíróság  gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt azért, mert 2016. március 18-án, mikor megpróbálták elfogni őt, akkor tüzet nyitott, és megsebesített négy rendőrt.

Az elfogása után kiadták őt Franciaországnak.

Az ország egyik legszigorúbb börtönében, a belga határ menti Vendin-le-Vieil fegyházban tartották fogva, a tárgyalások ideje alatt pedig mindennap repülőn vagy helikopteren szállították Brüsszelbe.

A párizsi terrortámadás miatt még nem állították bíróság elé, ez várhatóan a közeljövőben fog megtörténni.