Kiszivárgott brit forrás alapján mégis az oroszok akarták megölni Szkripalt

sergei skripal, szergej szkripal
Az orosz-brit kettős ügynököt Szergej Szkripalt és lányát egy speciális harcászati idegméreggel, a Novicsokkal állítólag egy Gordon fedőnevű volt orosz kém mérgezte meg idén március elején az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott brit rendőrségi jelentés szerint egy hatfős orosz titkosszolgálati csapat próbálta megölni speciális idegméreggel a volt orosz-brit kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát - számolt be vasárnapi számában Sunday People brit hetilap.
Vágólapra másolva!

Londoni rendőrségi forrásra hivatkozva a brit hetilap arról írt, hogy Szergej Szkripal és Júlija nevű lányának meggyilkolásával egy 54 éves "Gordon" fedőnevű nyugalmazott orosz titkosögynököt bíztak meg, akinek állítólag öt, szintén orosz segítője volt a szigetországban. A lapra hivatkozva a Szabad Európa ( RFE/RL) rádió tegnap arról is beszámolt, hogy Gordon-ügynök hivatalosan Michail Savickis névre kiállított útlevéllel utazott be az Egyesült Királyságba, és vélhetően több álneve is van.

Ami állítólag biztos, hogy Gordon a hivatalos fedőneve. Ez alatt tevékenykedett évtizedeken át előzőleg a KGB-ben, majd pár évig a mai Orosz Titkosszolgálatban (FSZB), amíg nem nyugalmazták.

A brit sajtó szerint a hatfős team Gordon-nal az élén már hetekkel ezelőtt visszatért Moszkvába. Mindezt alátámasztja egy volt szökött KGB-ügynök, Boris Karpickov vallomása, aki egykori kollégája, mondhatni jó barátja volt Gordonnak, és akit a múlt héten Londonban legalább 5 órán át hallgattak ki a brit hírszerzés (MI6) emberei.

Ezt a KGB egykori ezredese, Karpickov meg is erősítette a Sunday People riporterének, akinek részletesen mesélt a Szkripal-ügy feltételezett elkövetőjéről.

Az orosz-brit kettős ügynököt Szergej Szkripalt és lányát egy speciális harcászati idegméreggel, a Novicsokkal állítólag egy Gordon fedőnevű volt orosz kém mérgezte meg idén március elején az Egyesült Királyságban. Forrás: AFP/Yuri Senatorov

Boris Karpickov szerint egykori beosztottja, Gordon-ügynök a 90-es évek elején került a szovjet titkosszolgálat kötelékébe. Karpickov akkor a KGB ezredeseként Lettországban tevékenykedett, és ott szervezték be hozzá Gordont.

- nyilatkozta a hetilapnak Karpickov, aki hozzátette:

Gordon, aki egyébként Rigában elvégezte a jogi egyetemet, egyben kiváló harcművész is volt.

A brit védelmi minisztérium által közreadott képen bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury kórházánál 2018. március 10-én. Hat nappal korábban eszméletlen állapotban találtak rá a volt orosz-brit kémre és lányára, akiknek az állapota azóta rengeteget javult. Forrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Peter Brown

Gordon fedőfoglalkozásként egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi céget vezetett, így érthető módon már a szovjet érában is sokat utazhatott, azaz "tartózkodott" külföldön, főleg nyugaton.

Karpickov arról is beszámolt, hogy az egyik volt legtehetségesebb beosztottját pár éve századosi rangban ugyan hivatalosan nyugalmazták, de határozottan tudja, hogy az FSZB a mai napig az 54 esztendős Gordon-t alkalmazza külföldi speciális bevetésekre.

A brit kormány már a Szkripal-ügy kirobbanása után pár nappal Moszkvát vádolta a tiltott Novicsok nevű harcászati idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlettel. Egy-két héten belül óriási nemzetközi botrány keveredett az ügyből, aminek következtében az Európai Uniós országokból több tucat orosz diplomatát utasítottak ki, és persze Oroszország is megtette a válaszlépéseket.

Moszkva hivatalosan mindvégig tagadta, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz, és a mai napig tartja magát ahhoz az állításához, hogy már lassan egy éve nemzetközi szakértők felügyelete alatt megsemmisítette a teljes vegyifegyver arzenálját.

Mindenesetre a most megjelent brit sajtóinformációkra, miszerint az orosz Gordon-ügynök és társai voltak az elkövetők, a moszkvai vezetés még nem reagált hivatalosan.