Merkel szerint meg kell akadályozni az illegális migrációt

MERKEL, Angela
Gransee, 2018. április 11. Angela Merkel kancellár a német kabinet kétnapos granseei ülésén a mesebergi kastélyban 2018. április 11-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
Meg kell akadályozni az illegális migrációt – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Filippo Grandival folytatott megbeszélése előtt.
Vágólapra másolva!

A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország célja az illegális migráció megakadályozása és helyettesítése "legális lehetőségekkel", valamint a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemmel és a rászorulóknak "helyben nyújtott gyors segítséggel". Ezzel a német kancellár lényegében ugyanazt mondta, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a migránsválság kezdete óta hirdet minden fórumon.

Angela Merkel Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Németország ezért az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésben igyekszik segítséget nyújtani például a Szíria térségében tartózkodó menekülteknek. Azt a tízezer menekültet is az UNHCR válogatja ki, akiket Németország befogad az Európai Bizottság afrikai és közel-keleti menekültek támogatására szervezett áttelepítési programjában – mondta a kancellár.

Angela Merkel hozzátette, hogy a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás is éppen azt szolgálja, hogy az

Európába jutás legális lehetősége és a helyben nyújtott segítség révén megakadályozzák az illegális migrációt.

Filippo Grandi hangsúlyozta, hogy Németország az utóbbi négy évben megháromszorozta az UNHCR-nek folyósított pénzbeli támogatást, és tavaly már a második legnagyobb finanszírozó volt az Egyesült Államok után.