Rohamosan terjed a kanyaró Kárpátalján

kanyaró
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Kárpátalján az elmúlt héten 111 kanyarós megbetegedést jelentettek, ami 25 százalékkal több, mint az előző héten. Erről a Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Központ sajtóosztálya számolt be – írja az UNN Hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Kanyaróban az elmúlt héten a legtöbb esetben kiskorúak fertőződtek meg. Konkrétan a 111 betegből 95 tizenöt év alatti gyermek.

A rendelkezésre álló adatok szerint, a betegek 83 százaléka előzőleg nem kapta meg a szükséges védőoltást, mivel Ukrajnában évek óta országos szinten hiánycikk a vakcina.

Az ugrásszerű megbetegedések ellenére az Ukrán Tisztiorvosi Szolgálat még hivatalosan nem közölte, hogy kanyaró-járvány lenne keleti szomszédunknál (illusztráció). Forrás:Thinkstock

A múl héten megbetegedettek több mint 80 százalékát, azaz 78 főt kórházba is kellett szállítani.

Összesen az év eleje óta csak Kárpátalján már közel 2000 kanyarós megbetegedést regisztráltak, ezekből 1534 esetben gyermekek fertőződtek meg.

Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad. A jelenleg gyógyszertárakban kapható vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen. Ezért annak, aki mostanság Ukrajnába készül, javasolt előtte két héttel beoltatni magát (illusztráció). Forrás: Thinkstock

Hivatalos közlés szerint a kanyaró már Kárpátalja valamennyi közigazgatási területén elterjedt.

A legtöbb megbetegedést az ungvári, técsői, ökörmezei, munkácsi járásokból, valamint a megyei székhelyről, Ungvárról jelentették.