A ruandai népirtás áldozatainak több mint 200 földi maradványát találták meg a múlt héten a főváros, Kigali egyik kerületében ásott tömegsírban - közölte kedden a túlélőket tömörítő IBUKA szervezet.

A Gasambo kerületben fellelt 30 méter mély sírhelyből kihantoltak maradványait megfelelő temetésig elkülönítve tárolják - mondta Theogene Kabagambire, az IBUKA Gasambo kerületért felelős vezetője.
Kabagambire szerint lakóterületek alatt talált további három tömegsír vár még arra, hogy feltárják. Hozzátette: becslései szerint a környező térségekről származó mintegy 3000 áldozat lehet eltemetve a most megtalált sírokban.

"Fel nem foghatom, miért tartott több mint két évtizedig, hogy megtalálták ezeket a tömegsírokat" - mondta a népirtás egyik túlélője. "Ez nagyon megrázó, mert emberek élnek a területen" - tette hozzá.

A népirtást a Juvenal Habyarimana ruandai elnök rezsimje által felfegyverezett hutu milicisták kezdeményezték, miután az államfő repülőgépével 1994. április 6-án merénylet áldozata lett. 1994 áprilisa és júliusa között a többségi hutu nemzetiséghez tartozó szélsőséges milíciák mintegy 500 ezer kisebbségi tuszit és 300 ezer mérsékelt hutut mészároltak le.