A berlini kormány tavaly 350 imámnak adott beutazási engedélyt. Többek között ennek köszönhetően a török befolyás várhatóan nőni fog Németországban.

A Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által működtetett mecsetekben dolgoznak az új imámok, akiket a török állami vallásügyi hatóság (Dyanet) küldött az országba – írja a 888.hu a Tagesspiegel információira hivatkozva.

DITIB mecsetjeinek hitszónokait a török állam fizeti és ebből kifolyólag Recep Tayyip Erdogan elnök befolyása alatt állnak, az ő politikáját képviselik.

Egy Milli Görüs (IGMG) nevű iszlamista szervezet is "kapott" Ankarától imámokat. AZ IGMG Nyugat-Európa egyik legjelentősebb iszlamista csoportosulása, 87 ezer taggal rendelkezik, ebből 50 ezer él Németországban.

Sevim Dagdelen, a Die Linke (A Baloldal) kurd származású Bundestag-képviselője szerint a német kormány részéről óriási felelőtlenség, hogy beengedi a török állam által küldött imámokat.

Sevim DagdelenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Zucchi

Véleménye alapján ez egyértelműen Ankara befolyását erősíti az országban.Pont egy éve a német szövetségi ügyészség húsz embert gyanúsított meg azzal, hogy a török kormány megbízásából kémkedtek Németországban.

A gyanú szerint a török hírszerzők és a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója fedésében működő ügynökök a Fethullah Gülen emigráns török vallási vezető mozgalmához kötődő személyek után kémkedtek.

Erdogan elnök szerint ugyanis Gülen követői terroristák, és ők a felelősek a legutóbbi, egyébként sikertelen puccskísérletért.

A török titkosszolgálat, az MIT egy hosszú, 358 állítólagos Gülen-támogató és mintegy 200 iskola és egyesület nevét tartalmazó listát is átadott a német hatóságoknak.

A szakértők szerint a MIT már mintegy hatezer fős hálózatot épített ki Németországban.