Bűnözők tanítanak floridai iskolákban

Vágólapra másolva!
A floridai törvények szerint a magániskolák nem kaphatnak támogatást olyan tanáraik után, akik bűncselekményt követtek el. Az idők folyamán elfeledkeztek erről a törvényről és senki sem ellenőrizte a tanárok múltját. Mivel most három esetben is kiderült, hogy büntetett előéletű tanárokat alkalmaztak, elrendelték az összes floridai magániskola átvilágítását.
Vágólapra másolva!

Az Orlando Sentinel számol be róla, hogy háttérellenőrzés elvégzésére kötelezik a floridai magániskolákat a tanáraikkal kapcsolatban.

Florida állam törvényei szerint magániskola nem kaphat közpénzből támogatást olyan tanára után, aki korábban bűncselekményt követett el.

Floridában különösen szigorúan bánnak azokkal, akik vétenek a törvények ellen. Például az USA ötven államából Florida egyike annak a négynek, ahol automatikusan megfosztják a szavazati jogától azt, akit bűncselekményért elítélnek. Ráadásul Floridában a büntetés letöltése után öt évvel lehet csak kérvényezni a szavazati jog visszaállítását. Ez az állam 21 millió lakójából 1,5 milliót érint. Friss felmérések szerint a floridaiak 71%-a támogatja azt, hogy enyhítsenek a szabályozáson.

illusztráció Forrás: AFP

A nehezen visszanyerhető szavazati joghoz hasonló volt a cél azzal, hogy korlátozták a büntetett előéletűek iskolákban való elhelyezkedését. Azonban erről a törvényről egy idő után nem vett tudomást senki. Sem a floridai hatóságok, sem az iskolák nem ellenőrizték a tanárok múltját.

Mígnem Kissimmee-ben, a Southland Iskolában kiderült az egyik tanárról, hogy korábban emberölésért börtönben volt. Amikor ennek híre ment, a magániskolákban tanuló gyerekek szülei máshol is érdeklődni kezdtek a tanárok előélete iránt.

Orlandóban két újabb hasonló esetre bukkantak. A Kingsway Iskolában tizenkét éve tanított valaki, akit még a kilencvenes évek elején lopásért ítéltek el. Egy nő pedig 2016 novemberében kezdett dolgozni a Winners Általános Iskolában, mindössze egy hónappal azután, hogy kiszabadult a börtönből, ahová csalás bűntette miatt került. A három érintett tanárt azonnal eltávolították a munkahelyéről és most további ellenőrzések folynak. Bár sokan vannak, akik ezt a szabályozást is túl szigorúnak tartják, akárcsak a szavazati jog hosszú időre történő megvonását.