A Német Szövetségi Közigazgatási Bíróság ma dönt arról, hogy a jövőben esetlegesen kötelező orvosi vizsgálatnak rendeljék alá azon migránsokat, akiknek a menekültügyi hivatal szerint eltér a kora az általa bevallottól.

A peres eljárást egy afgán bevándorló kezdeményezte, mert a menekültügyi hivatal őt felnőtté nyilvánította, noha saját bevallása alapján még kiskorú - írja a Deutsche Welle

Szír migránsok a németországi FriedlandbanForrás: MTI/EPA/DPA/Swen Pförtner

Az ügy precedensértékű lehet, ugyanis ennek nyomán elrendelheti a szövetségi bíróság a kötelező jellegű orvosi kormeghatározást azokban az esetekben, amelyekben nem egyértelmű a migráns életkora.

A Német Orvosok Szövetsége bírálta a javaslatot szerintük az orvosi kormeghatározás nem etikus.

Az elmúlt három évben több mint 1,6 millió illegális bevándorló jött Németországba a Közel-Keletről és Afrikából.

Csak 2016-ban 35 939 felnőtt kísérő nélküli - saját bevallása alapján - kiskorú érkezett.A Die Welt információi szerint a tavaly Hamburgba költöző migránsok 49%-a mondta magát 18 év alattinak, Saarland tartományban ez az arány 35% volt.A bevándorlók koráról szóló vita azt követően vált központi témává, hogy egy Hussein Khavari nevű afgán migráns Freiburgban meggyilkolta egy magas rangú EU-s tisztségviselő 19 éves lányát.
Az illegális bevándorló az enyhébb büntetés érdekében 17 évesnek hazudta magát, de az orvosi vizsgálat után kiderült, 22 és 29 év közötti lehet.2017 decemberében Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Kandel nevű kisebb településen Abdul D., aki szintén afgán származású, meggyilkolt egy 15 éves német lányt.
Abdul D. is kiskorúnak mondta magát, de kiderült, hogy hazudott.

A menedékkérők legtöbb esetben a jobb bánásmód miatt mondják magukat 18 év alattinak.  

A kiskorúak ugyanis könnyebben hozzáférnek az oktatáshoz, szabadabban mozoghatnak és több segély jut rájuk a német adófizetők pénzéből.