Örül a világ a koreai csúcs eredményeinek

2018.04.27. 14:28

Elsőként Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok üdvözölte a találkozó eredményeit.

Kim és Mun a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett foglalt állást közös nyilatkozatában, és arra is ígéretet tettek, hogy berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben.

Abe Sindzó tudatta, hogy Japán szoros kapcsolatban marad az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával Észak-Koreát illetően, és hozzátette, hogy Japán egyáltalán nem marad ki a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítési folyamatából.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben a déli oldalon levő Béke Házában folytatott tárgyalásukat követően 2018. április 27-én.Forrás: MTI/AP pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/-------------------

Oroszország nagyon pozitív fejleményként értékelte az összejövetelt, és jelezte: örömmel fogadja a további lépéseket.

Kína - külügyminisztériumi szóvivőjén keresztül - közölte, hogy
nagyra értékeli a két Korea vezetőinek politikai döntését és bátorságát,és reméli, hogy a két Korea csúcstalálkozója új korszakot nyit meg a félsziget hosszú távú stabilitása felé.

Panmindzson, 2018. április 27.Forrás: MTI/EPA pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/-------------------

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében így fogalmazott: "Rakétakísérletekkel és kísérleti atomrobbantásokkal terhes dühös év után történelmi találkozó jött létre Észak- és Dél-Korea között.

Jó dolgok történnek, de csak az idő tud majd ítéletet mondani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK