Gázszivárgásra gyanakodtak, ezért kiürítették az egyik melbourne-i egyetem épületeit, de a még a tűzoltók is nagyon meglepődtek, mikor megtalálták a bűz okát.

Több mint 500 ausztrál hallgatót és tanárt kísértek ki az épületekből – írja a BBC News.

Az egyetem alkalmazottai és a diákok a könyvtár épületében lettek figyelmesek az erőteljes szagra. A  rendőrök kikísérték őket, amíg a tűzoltók vizsgálodni kezdtek, mivel tudták, hogy az épületben több veszélyes vegyületet is tárolnak.

A mindenre kiterjedő keresés során végül rábukkantak a bűz forrására a könyvtár egyik szekrényének mélyén. Egy épp rothadásnak indult durián hevert ott.

A durián édes és krémes húsa miatt közkedvelt Délkelet-ÁzsiábanForrás: AFP

A durián egy különösen értékes gyümölcsnek számít Délkelet- Ázsiában. Azonban rendkívül büdös, az egyik tudományos magazin például úgy írta le a szagát, mintha a terpentin, a hagyma és egy használt tornazokni egyesülése volna. Az ázsia térségben éppen ezért tilos szállítani a tömegközlekedésben, vagy pedig hotelszobákban elhelyezni.

A tűzoltók elmondták, hogy a bűz az egyetem épületének légkondicionáló rendszerén keresztül terjedt szét. A szag forrását eltüntették, és az épületet újra átadták a hallgatóknak.