Egész Japánt megrázta egy szökevény üldözésének története. A tolvajt hetekig üldözték a helyi hatóságok.

A 27 éves Tatsuma Hirao egy úgynevezett "nyitott" börtönből szökött meg - írja a BBC News.

A hatóság 6000 rendőrt telepített Mukaishima szigetére, mert úgy gondolták, ott tartózkodik a férfi.

Mindent bevetettek, hogy megtalálják. Kereső kutyákat, helikoptereket és még drónokat is.

Ellopott egy kocsit is menekülés közben, de hagyott egy cetlit a tulajnakForrás: Matsuyama Prison

Hirao öt és fél évet töltött egy olyan börtönben, ahol a bentlakóknak szabad a kijárás, és nincsenek sem falak, sem pedig kerítések. Azonban a rendszer a férfinál nem működött.

A szigeten, ahol egyébként 22 ezer ember él több nyomra is bukkantak a rendőrök, így például ujjlenyomatokra, egy zoknin és egy mobilon, amit feltehetően a férfi ellopott valakitől, valamint ételmaradékokat is találtak, amit Hiraohoz kötöttek.

Miután a férfi ellopott egy kocsit, a szélvédőn egy üzenetet hagyott, hogy csak kölcsönveszi a kocsit és nem fog benne kárt tenni. Nemzetközi média visszhangot kapott az ügy, mivel sokan nem értették, hogy vezetheti egy ember az orránál fogva hatóságokat, három héten keresztül.

Az ország igazságügyi minisztere nyilvánosan kért bocsánatot, azért mert csak ilyen lassan tudták elfogni a szökevényt.

Az egyik oka egyébként az lehetett az nehézkes üldözésnek, hogy Mukaishima szigetén körülbelül ezer elhagyatott nyaraló található, és a vidékre is a dombos és erdős területek a jellemzőek, így pedig Hirao könnyedén elbújhatott. A nyaralókba a rendőrök pedig nem mehetnek be megfelelő parancs nélkül. 

Hiraot végül a Hiroshimában egy helyi vonatállomáson fogták el. Állítása szerint a a szigetről odáig, úszva jutott el. Így menekült el az őket kereső rendőrök elől.