Washington nyitott a zsidó-palesztin kétállami megoldásra

POMPEO, Mike
Ammán, 2018. április 30. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és jordán hivatali partnere, Ajman Szafadi sajtótájékoztatót tart Ammánban 2018. április 30-án. (MTI/EPA/Ahmad Abdo)
Vágólapra másolva!
Nyitott a kétállami megoldásra, vagyis a zsidó állam mellett egy palesztin állam létrehozására az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában Mike Pompeo, az új amerikai külügyminiszter, aki hangsúlyozta a két fél egyetértésének fontosságát.  
Vágólapra másolva!

"A kétállami megoldás tiszteletben tartásával a két fél fogja meghozni a végső döntést. Természetesen nyitottak vagyunk a kétoldalú megoldásra, mint valószínű végeredményre" – jelentette ki Pompeo ammáni sajtóértekezletén. Az új amerikai külügyminiszternek ez volt az első állásfoglalása a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban múlt heti hivatalba lépése óta.

"Az izraelieknek és a palesztinoknak politikai elkötelezettségre van szükségük. Felszólítjuk a palesztinokat, hogy térjenek vissza a politikai párbeszédhez" – jelentette ki.

Donald Trump úgy foglalt állást, hogy támogatja a független palesztin állam és Izrael egymás mellett élését, ha a két fél egyetért ebben.

A Fehér Ház új izraeli-palesztin béketervet dolgoz ki.

Ammán Pompeo útjának utolsó állomása, mielőtt visszatér Washingtonba, ahol még nem járt a külügyminisztériumban. Miután csütörtökön letette a hivatali esküt, azonnal Brüsszelbe utazott, majd az Egyesült Államok közel-keleti szövetségeseinél tett látogatást.

A közel-keleti béke "hihetetlen, elsőrendű fontossággal bír az Egyesült Államok számára. Minden segítséget megadunk a két félnek, hogy megtalálják ennek a hihetetlenül elhúzódó és fontos konfliktusnak a megoldását" – jelentette ki Pompeo Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mike Pompeo és Ajman Szafadi Forrás: MTI/EPA/Ahmad Abdo

Pompeo első ízben szólalt meg az izraeli-gázai határon megnyilvánuló erőszak kapcsán, ahol izraeli katonák vasárnap, az egy hónapja tartó palesztin tüntetések során két külön incidensben három palesztinnak okoztak halálos sebesüléseket.

"Úgy hisszük, hogy az izraelieknek joguk van megvédeni magukat" – jelentette ki.

Az amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok "tökéletes egyetértésben van" Jordániával Szíriát illetően, beleértve az ország déli részén kialakított "feszültségmentesítési övezet" fenntartását.

"Úgy véljük, hogy sok olyan ország van, beleértve az Egyesült Államokat, amelyek fontos politikai szerepet fognak játszani a feszültségmentesítés befejezésében és a szíriai konfliktus végső politikai megoldásában" – jelentette ki Mike Pompeo.