Görögországot ismét megoldhatatlan kihívás elé állítja az egyre inkább tömegessé váló migráció. Az ország északkeleti részén lévő települések már nem bírják a nyomást. Csak áprilisban 3000 illegális bevándorló jött Törökország irányából.

2015-ben több mint 815 ezer migráns érkezett Görögországba.

Hála a Magyarország déli határára emelt kerítésnek és az Európai Unió vezetőinek Recep Erdogan török elnökkel kötött megállapodásának, 2017-re ez a szám lecsökkent 30 ezerre – írja a Breitbart.

Migránsok a görög-macedón határon fekvő Idomeni közelében.Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

Az idén viszont meredeken kezdett emelkedni a görög szigetekre jövő migránsok száma.
Csak áprilisban 3000-en érkeztek a balkáni államba.Az északkelet Görögország Trákia régiójában található Orestiada városának a polgármestere, Dimitris Mavrides azt nyilatkozta a baloldali The Guardian című brit lapnak, hogy már nem bírják elviselni az illegális bevándorlás jelentette nyomást.A település pont a török határon fekszik, és az athéni kormány nemrég 120 rendőrt küldött a helyszínre, de a polgármester szerint ez sem segít.

Dimitris Mavrides véleménye alapján az embercsempészek már elsősorban nem a szigeteknél, hanem a szárazföldön próbálkoznak, mivel azt nem ellenőrzi egyik ország hadiflottája sem.

Továbbá közölte a brit újságnak, hogy újabban naponta négy, migránsokkal teli busz megy Orestiadából Thessaloniki és Athén irányába.Az illegális bevándorlók számának a jelentős növekedése többek között annak tudható be, hogy a török hadsereg a kurdok lakta szíriai Afrínban hadműveletekbe kezdett.

A jobb időjárás is arra készteti a migránsokat, hogy elinduljanak Európa felé. Az előrejelzések szerint a nyári hónapokban még többen várhatóak.

A migránsok kérdése Ankara és Athén között a közeljövőben újabb konfliktusokat eredményezhet.