Nem lesz miniszterelnök az örmény ellenzék vezetője

Nikol Pasinján, Örményország
Jereván, 2018. május 1. Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezető a jereváni parlamentben 2018. május 1-jén. A napokban tüntetők tízezrei követelték Pasinján kinevezését kormányfővé, a törvényhozás május 1-jén választja meg az ország új ügyvezető miniszterelnökét. (MTI/AP/Szergej Gric)
Vágólapra másolva!
Nem választotta meg kedden a jereváni parlament rendkívüli ülésén Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezetőt miniszterelnökké.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikus jelöltségét a kormányfői tisztségre mindössze 45 képviselő támogatta, Pasinjánnak viszont megválasztásához 53 voksra lett volna szüksége a 105 tagú törvényhozásban.

Nikol Pasinján Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Pasinján felszólította az egyes képviselőket, hogy párthovatartozástól függetlenül szavazzanak rá, miután a kormányzó Köztársasági Párt korábban úgy döntött, hogy nem támogatja az ellenzéki vezetőt.

Az örmény alkotmány szerint amennyiben az első szavazás az új miniszterelnök személyének kiválasztására kudarccal végződött, másodikat kell tartani egy héten belül. Ha ez utóbbin sem sikerülne a kellő szavazatszámot megszereznie a jelöltnek, a parlamentet fel kell oszlatni.