Hajó elleni robotrepülőgépeket és föld-levegő rakétákat telepített Kína a Dél-kínai-tengeren található három helyőrségére az elmúlt hónapban – jelentette a CNBC amerikai hírtelevízió az amerikai hírszerzéshez közel álló forrásokra hivatkozva.

Amennyiben a hír helytállónak bizonyul, ez lenne az első kínai rakétatelepítés a többi között Vietnammal és Tajvannal folytatott területi viták középpontjában álló Spratly-szigeteken, és valószínűsíthetően feszültséget gerjesztene köztük.

A kínai külügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a szerdai értesülést, ugyanakkor állítása szerint a Spratly-szigeteken fenntartott katonai helyőrségek pusztán védelmi célt szolgálnak, s mivel Kína jogot formál a szigetekre, a saját területén szabadon járhat el. "Akinek nem áll szándékában agresszívan fellépni, annak nincs oka aggodalomra vagy félelemre" – mondta csütörtökön Hua Csun-jing, a minisztérium szóvivője újságíróknak Pekingben. Reményét fejezte ki, hogy az érintettek tárgyilagosan és higgadtan tudják kezelni a helyzetet.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa – Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam – is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb szigetecskéket és sziklaszirteket. Miközben e területi viták megoldásában nincs előrelépés, Kína bővíti, átépíti az általa felügyelt szigeteket, és zátonyokat épít. Tiltakozik a kínai terjeszkedés ellen az Egyesült Államok is, és időnként "a szabad hajózást demonstráló műveletet" végez, egy-egy hadihajójával megközelítve a Kína birtokolta szigeteket, amivel kiváltja Peking tiltakozását.