Több száz rendőr részvételével tartottak razziát csütörtökön egy menedékkérőket befogadó németországi szálláson, miután lakói a héten megakadályozták egy társuk hazatoloncolását.

A Baden-Württemberg tartományi Ellwangenben működő befogadóállomáson tartott akcióban könnyebben megsérült több migráns, mert ablakon kiugorva menekültek a rendőrök elől. Három rendőr is sérülést szenvedett, de tudták folytatni munkájukat - jelentette a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság.

illusztrációForrás: MTI/EPA/DPA/Armin Weigel

Az ellwangeni rendőrkapitányság tájékoztatása szerint az intézkedés előzménye egy kudarca fulladt hétfő hajnali akció.

Egy 23 éves togói illetőségű migránst akartak elszállítani a szállásról, hogy az európai uniós, úgynevezett dublini menekültügyi szabályok alapján átadják az olasz hatóságoknak. A rendőröket körbevették afrikai migránsok, fenyegették őket és megakadályozták társuk elszállítását.

Előzőleg azt is közölték a rendőrökkel, hogy szervezetten és felfegyverezve szállnak szembe az újabb ilyen intézkedésekkel, ezért a csütörtöki razzia célja a fegyverek és veszélyes tárgyak lefoglalása, a hétfőn elkövetett bűncselekmények felelőseinek elfogása, és 18 olyan menedékkérő elköltöztetése volt, akik korábban többször nyugtalanságot keltettek a szálláson.
A befogadóállomáson kibontakozott folyamatok azzal fenyegetnek, hogy jog nélküli terület alakul ki, amit meg kell akadályozni, mert a jogállamiság fenntartása elsődleges fontosságú

- olvasható az akcióval kapcsolatban kiadott német hatósági közleményben.