Szudán és Etiópia szerdán közölte, hogy továbbra is kiáll a Níluson épülő óriásgátról 2015-ben Egyiptomban kötött háromoldalú megállapodás mellett, amelynek célja rendezni a beruházással kapcsolatos nézeteltéréseiket.

A közleményt Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök és Abij Ahmed etióp kormányfő kartúmi tárgyalásait követően hozták nyilvánosságra. A dokumentumban a felek reményüket fejezték ki, hogy Egyiptom, Etiópia és Szudán végül is egyetértésre jut a vízellátás biztonságával összefüggő együttműködésről, valamint elhárítják azokat az akadályokat, amelyek miatt zsákutcába jutottak a gát építésének műszaki kérdéseiről folyó tárgyalások.

Az etióp miniszterelnök hangoztatta, hogy országa törekszik minden szinten tovább erősíteni stratégiai kapcsolatait Szudánnal a kontinens békéjének megteremtése és a beruházás megvalósítása érdekében.

Egyiptom, Etiópia és Szudán legutolsó, áprilisban tartott hárompárti egyeztetése - amelyen megtárgyalták az óriásgát későbbi kihatásáról szóló, francia cégek által készített műszaki jelentést - eredmény nélkül zárult.

Kairó tavaly decemberben azt kezdeményezte, hogy a Világbankot mint semleges felet vonják be a műszaki kérdéseket taglaló bizottság munkájába. Addisz-Abeba azonban ezt az indítvány elutasította.

Az Etiópiában eredő Kék-Nílus a szudáni fővárosnál, Kartúmnál egyesül a Fehér-Nílussal, majd Egyiptomot átszelve a Földközi-tengerbe ömlik. Egyiptom azért aggódik, mert az Etiópiában 2012-ben építeni kezdett gát víztározójának feltöltése évekre súlyos vízhiányt okozhat a Níluson. A 95 milliós lélekszámú Egyiptom lakossága majdnem teljes egészében a folyó partján, illetve a Nílus-deltában él. Az ország területének maradéka majdnem lakatlan sivatag. A lakosság évente mintegy egymillió fővel nő, ami nagy terhet ró az ország vízellátására.

Etiópia ragaszkodik a mintegy 5 milliárd dollárból megépülő Nagy Reneszánsz Gát befejezéséhez, mivel lakosságának jelentős része jelenleg áram nélkül él. A duzzasztógát, amely 64 százalékban már kész, több mint 6400 megawatt áramot fog termelni évente Etiópiában, miközben jelenleg az ország mindössze 4000 megawattot tud előállítani. A gát felépítésétől Etiópia és Szudán nagy hasznot remél, míg Egyiptom attól tart, hogy a műszaki létesítmény miatt kevesebb vízhez jut.