Keményen bírálta az ukrán elnök kettős állampolgárságot szankcionáló törvénytervezetét Volodimir Csubirko, az ukrán Igazságosság Párt (Szpravedliviszty) kárpátaljai megyei szervezetének vezetője, a Kárpátaljai Megyei Tanács korábbi elnöke - számolt be a karpatinfo.net

A törvény állítólag a Krím azon lakosai ellen irányul, akik Putyinra szavaztak. Az ott élő emberek közül sokan kényszerűségből voksoltak, mert féltették az életüket. Ugyanakkor ezzel törvénnyel az ukrán hatóságok de facto elismernék, hogy a krímiek nem ukrán, hanem orosz állampolgárok -  írja Volodimir Csubirko Facebook-bejegyzésében. 

A politikus ugyanakkor kiemeli, hogy az elfogadásra váró törvény vonatkozni fog a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokra is, közülük akár százezren is elveszíthetik ukrán állampolgárságukat.

Volodimir Csubirko, az Igazságosság Párt kárpátaljai megyei szervezetének vezetője.Forrás: karpatinfo.net

A kárpátaljai magyarok közül sokan védték az országot Kelet-Ukrajnában. Többen nem is tértek vissza a terrorellenes műveletek helyszínéről. Ez a magyar etnikum Ukrajnában él, gyarapítja az ország gazdaságát, de most mindannyiukat meg kell fosztani az állampolgárságuktól, és száműzni őket Magyarországra..........!? Természetesen a két-három útlevéllel rendelkező ukrán parlamenti képviselőket nem érintik majd ezek az újítások!

–  jegyzi meg közösségi oldalán tett bejegyzésében a kárpátaljai ukrán politikus szarkasztikusan.

Volodimir Csubirko ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ország gazdaságára is negatívan hatna a diszkriminatív törvénytervezet elfogadása, hisz a külföldön munkát vállaló kettős állampolgárok az ország fontos befektetőinek számítanak.

Véleménye szerint Petro Porosenko ezzel a lépéssel saját népszerűsége ellen munkálkodik - olvasható a karpatinfo.net -en.