Erdogan: Törökország újabb hadműveletekbe kezd Szíriában

2018.05.06. 19:01

Két eddigi szíriai offenzívája után Törökország újabb hadműveleteket fog indítani déli határai mentén - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök egy isztambuli kampánygyűlésen, ahol politikai programját ismertette a jövő hónapban esedékes előrehozott választások előtt.

Több ezer támogatója előtt beszélve Erdogan leszögezte, hogy a katonai akciók addig folytatódnak, amíg egyetlen terrorista sem marad.

Recep Tayyip Erdogan, török államfőForrás: AFP

"Nem hagyunk fel a terrorista szervezetek visszaszorításával" - tette hozzá.

Sejtetve győzelmét a júniusra kiírt, előrehozott elnök- és parlamenti választásokon, kijelentette: a következő időszakban Törökország további hadjáratokat indít majd az Eufráteszi Pajzs és az Olajág fedőnevű, Szíriában folytatott két offenzíván felül.

Az Eufráteszi Pajzs volt a neve annak a hadműveletnek, amelyet a török hadsereg 2016 augusztusában indított az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt észak-szíriai területek, illetve az észak-szíriai kurdok ellen, akiknek fegyveres milíciáját, a Népvédelmi Egységeket (YPG) Ankara ugyanúgy terrorszervezetnek tekinti. A török erők hivatalosan mintegy 2000 négyzetkilométeres szakaszt tisztítottak meg a török-szíriai határ mentén. Az Olajág nevű katonai akciót Törökország idén január 20-án indította el a szíriai Afrín térségében az YPG ellen.

Ankara célja, hogy a kurdok visszaszorításával úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a török-szíriai határvidéken, mintegy 30 kilométeres mélységben.

Erdogan az Olajág hadművelettel kapcsolatban azt mondta: "Műveleteinkkel összezúztuk a déli határunkon kialakuló terrorista folyosót. Katonáink, akik hőstetteket hajtottak végre Afrínban, készen állnak az új küldetésre."

A szíriai beavatkozást azonban Ankara NATO-szövetségese, az Egyesült Államok nem nézte jó szemmel, egyebek közt azért, mert az IÁ elleni harcban az YPG bizonyult a legütőképesebb amerikai támogatású haderőnek.

Egy másik vitás kérdés Washington és Ankara között az Afríntól keletebbre található Manbídzs helyzete, ahol a kurd erők mellett amerikai katonák is állomásoznak.

A török vezetés azonban korábban többször is kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Amerikát, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.