Elengedték a három fogvatartott amerikait Észak-Koreából

2018.05.09. 14:56

Hazaengedtek három amerikai férfit, akiket Észak-Koreában tartottak fogva – írja a Fox News.

"Örömmel jelentem be, hogy Mike Pompeo államtitkár éppen úton van Észak-Korából három nagyszerű úriember társaságában, akikkel már mind szeretnénk találkozni. Úgy tűnik, jó egészségnek örvendenek" – írta bejegyzésében az amerikai elnök.

A gesztus jó előjövetele Trump és Kim Dzsongun találkozásának, amelynek időpontja és helyszíne is megvan és valószínűleg hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Kim Dong CsulForrás: AFP/Kcna Via Kns

A BBC szerint Kim Hakszong, Tony Kim és Kim Dong Csul nyerte vissza szabadságát, akiket államellenes tevékenység vádjával zártak börtönbe és munkatáborba.

  • Kim Hakszongot "ellenséges tevékenységek" miatt vették őrizetbe 2017 májusában. Korábban keresztény misszionáriusként jellemezte magát, aki a Phenjani Tudományos és Technikai Egyetemen (PUST) akart dolgozni.
  • Tony Kim, más néven Kim Szang Duk szintén az egyetemen dolgozott, kémkedés miatt került őrizetbe 2017 áprilisában. Dél-Korea szerint humanitárius tevékenységeket folytatott Észak-Koreában
  • Kim Dong Csult, egy hatvanas éveiben járó pásztort szintén kémkedés vádjával ítéltek 10 év munkatáborra.

Nem a három amerikai fogoly az elsők, akik Trump elnöksége alatt hazatérhetnek az Egyesült Államokba. A phenjani vezetés 17 hónap fogva tartás után tavaly nyáron átadta az amerikaiaknak Otto Warmbier 22 éves egyetemi hallgatót. A fiatalt kómában szállították haza, és napokkal később meghalt. Warmbier halála tovább élezte a feszültséget Washington és Phenjan között.