Hajnalra megfékezték, de eloltani még nem tudták a prágai raktártüzeket

prágai tűz
A hatalmas fekete fűst miatt arra kérték a környékbelieket, hogy zárják be az ablakaikat.
Vágólapra másolva!
A cseh főváros 15. kerületében hajnalra sikerült lokalizálni a raktártüzeket, de felváltva még mindig több tucat tűzoltó küzd a lángokkal - olvasható a cseh Országos Tűzoltóparancsnokság honlapján.
Vágólapra másolva!

Prága Hostivar kerületében kedden délután 2 óra körül több robbanás is történt az egyik gyártelep raktárépületében, majd egy óra alatt teljesen kiégett az egyik csarnok, majd a tűz továbbterjedt a többi raktárépületre is. Fél órán belül már hatalmas lángokkal égtek a főleg polisztirol termékek és gumiabroncsok tárolására használt épületek.

A hatalmas tűz miatt egy kilométeres körzetben minden utcát lezártak, a fekete füst miatt arra figyelmeztették a környékbelieket, hogy zárják be az ablakaikat. Forrás: HZSCR/Cseh Tűzoltóság

Kedd délután, mivel a tűz csak egyre terjedt, miközben több száz tűzoltó küzdött a lángok megfékezésével, a környéken elrendelték a különleges, 4-es fokozatú riadókészültséget.

A kigyulladt raktárépületekben több propán-bután gázplack is felrobbant. A környéket egy kilométeres körzetben lezárták, ezen belül a lakók ma reggelig nem is hagyhatták el otthonaikat, és hangosbemondókon arra figyelmeztették őket, hogy a sűrű fekete füst miatt még szerda reggel se nyissanak ablakot.

Martin Kavka, a prágai tűzoltóság szóvivője szerda reggel arról számolt be, hogy csak ma hajnalban sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését, ami annak köszönhető, hogy tegnap kora délután óta folyamatosan 120-140 tűzoltó dolgozott a helyszínen.

Mintegy húszórás küzdelem után sikerült 80-90 százalékban eloltani a tüzeket, így szerda reggel 9 körül a cseh tűzoltóparancsnok feloldotta a szellőztetési és a kijárási tilalmat a környéken.

nyilatkozta a prágai tűzoltóság szóvivője, aki hozzátette:

Azt továbbra sem tudják, hogy mi okozta a tüzet, csak feltételezik, hogy emberi mulasztás áll a hatalmas anyagi kárral járó tűzvész hátterében.

Az első becslések szerint az anyagi kár elérheti az 50 millió cseh koronát (több, mint fél milliárd forintot).