Nigériai migránsok kedden beperelték az olasz államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, az Európai Uniónak az általa elismert líbiai kormánnyal kötött megállapodása miatt, melynek értelmében az észak-afrikai ország köteles visszatartani az illegális bevándorlókat.

Összesen 17 nigériai állampolgár indított keresetet Olaszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán – közölte a Reuters brit hírügynökség.

Migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

A migránsokat képviselő Global Legal Action Network nevű bevándorláspárti civil szervezet jogi tanácsadója, Violeta Moreno-Lax véleménye alapjánaz a probléma, hogy Róma az EU-Líbia paktum betartása által megsérti az emberi jogok európai egyezményét.Konkrétabban ő azt kifogásolja, hogy az olasz kormány együttműködik a líbiai parti őrséggel az illegális bevándorlók Líbiában tartása és az oda való visszaszállításuk érdekében.Egy hasonló pert Róma 2012-ben már elvesztett, mivel közvetlenül a líbiai hatóságoknak adták át a Földközi-tengeren feltartóztatott migránsokat, a helyzet most annyiban más, hogy

mindezt egy 2017 februárjában kötött európai uniós szerződés betartása érdekében teszik.Ráadásul a Tripoliban székelő kormányt elismeri Brüsszel.

A jelenlegi eljárás kimenetele eléggé kétesélyes, Violeta Moreno-Lax szerint, ha a strasbourgi bíróság a nigériai migránsoknak ad igazat, akkor Olaszország meg kell, hogy szakítsa a kapcsolatot a líbiai parti őrséggel, így az EU-s egyezmény érvényessége ellenére nem szállíthatják vissza a migránsokat Észak-Afrikába, sőt mi több, Rómát kártérítés megfizetésére is kötelezhetik.A bevándorláspárti civil szervezet hosszú, nagyjából három évig elhúzódó perre számít.

Az olasz belügyminisztérium egyelőre nem akarja kommentálni az eljárást.

Ayoub Qassem, a líbiai haditengerészet szóvivője viszont reagált a vádakra.

Véleménye alapján a migránsok hazudnak, mivel az emberi jogaikat a líbiai hatóságok tiszteletben tartják, és soha semmilyen erőszakot nem alkalmaztak velük szemben.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az Európa Tanács szakosított intézménye, nem tévesztendő össze a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságával.