Megvan az újabb katalán elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Katalónia elnöki posztjára Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta pártja, a függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltjeként Carles Puigdemont csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A tavaly októberben leváltott katalán vezető Berlinből tette közzé erről szóló videóüzenetét, ahol kiadatási eljárásának végét várja. Torra négy hónap alatt a negyedik jelölt az elnöki tisztségre Carles Puigdemont, Jordi Sánchez és Jordi Turull után.

Elszállt Puigdemont újraválasztásának esélye

Elődjeiből azért nem lett elnök, mert a törvényi előírások szerint a jelöltek személyes jelenléte elengedhetetlen a parlamentben a róluk szóló vitában és szavazásnál.

Puigdemont azonban külföldön, Sánchez és Turull pedig előzetes letartóztatásban van.

A függetlenségi pártok ugyan múlt héten megszavazták az elnökségről szóló törvény módosítását, hogy lehetővé tegyék egy távollévő jelölt, konkrétan Carles Puigdemont újraválasztását. A jogszabályt azonban az alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette, így a volt elnök újraválasztásának esélye is elszállt.

Pénteken egyeztetnek

Az új elnökjelölt 55 éves, ügyvéd és író, a tavaly december 21-i katalán parlamenti választásokon szerzett képviselői mandátumot, korábban az Ómnium Cultural politikai és kulturális civil mozgalom elnöke is volt.

A korábbi elnökjelöltekkel ellentétben

vele szemben nem zajlik bírósági eljárás

a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke péntekre egyeztetést kezdeményezett a barcelonai törvényhozás pártjaival Torra személyéről, amely után várhatóan hivatalosan is jelöli a politikust az elnöki posztra.

Májuss 22-ig meg kell választani

Ha ez megtörténik, a katalán parlament a jövő héten ülhet össze, hogy meghallgassa és megvitassa a jelölt programját, majd szavazzon róla.

A szavazás első körében az abszolút többség támogatása kell a jelölt megválasztásához,

ha ezt nem sikerül megszerezni, két nappal később meg kell ismételni a szavazást, amelyen már elegendő az egyszerű többségi szavazat is.

A katalán parlamentnek május 22-ig kell megválasztani az autonóm közösség új elnökét, ellenkező esetben meg kell ismételni a helyi parlamenti választásokat.