Új harmincéves háború lehet Európa mellett

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST CIVIL WAR BOMBARDMENT AIR RAID REFUGEE CAMP SMOKE WAR
A picture taken in the Yarmuk Palestinian refugee camp in southern Damascus on April 27, 2018 shows smoke billowing in the area during Syrian army shelling and airstrikes. Syrian regime forces advanced against Islamic State group jihadists in the south of Damascus, state media said, after more than a week of bombardment on the area. / AFP PHOTO / Rami al SAYED
Vágólapra másolva!
Több érdekes hasonlóság figyelhető meg a négyszáz évvel ezelőtt Európában kezdődött harmincéves háború és a 2011-ben induló, a mai napig is tartó szíriai konfliktus között. A túlzott párhuzamoktól azonban az elemzők óvnak mindenkit, de az biztos, hogy a XVII. század és a XXI. század minden jelentős szereplője része mindkét háborúnak. A legnagyobb találgatások akörül vannak, hogy sikerül-e szíriai és tágabb értelemben a teljes közel-keleti válsághelyzetet egy, az 1648-as vesztfáliai békeszerződéshez hasonló rendezéssel lezárni. A háború eszkalálódása viszont az elmúlt évek migrációs hullámánál is nagyobb válságot okozhat Európában.
Vágólapra másolva!

A szíriai polgárháború dinamikája 2016 vége óta alapvető átalakuláson ment keresztül. Bár a háromszintű – helyi, regionális és globális – szereplőkkel és érdekellentétekkel zajló konfliktus rövid távon továbbra sem tűnik megoldhatónak. Több katonai és geopolitikai elemző szerint nem is várható, hogy elhallgatnak a fegyverek, mivel egyes értelmezések szerint a XVII. század első felében Európában látható harmincéves háború ismétlődik meg a szemünk előtt.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború pusztítása felér az 1618-1648 közötti harmincéves háborúéval Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Négyszáz évvel ezelőtt Thurn Mátyás, egy cseh protestáns gróf és II. Mátyás, a Német-Római Birodalom császára konfliktusba keveredett egymással. Egy évvel később a hágai angol nagykövet már arról beszélt, hogy a csehországi konfliktus lángokba fogja borítani a teljes keresztény világot. A követnek igaza lett, mivel

az európai kontinensen egészen 1648-ig nem hallgattak a fegyverek,

iszonyatos pusztítást hagyott maga mögött a harmincéves háború.

Párhuzamos háborúk

Egy évvel azt követően, hogy Szíriában kitört a polgárháború és a szembenálló felek között háborús állapotok alakultak ki Javad Zarif, iráni külügyminiszter azt mondta, hogy egy esetleges amerikai katonai beavatkozás az egész Közel-Keletet lángba boríthatja. Elemzők azóta is többször felvetették, hogy a szíriai polgárháború magában hordja a lehetőségét egy III. világháború kitörésének. Mind az 1618-ban a cseh területeken, mind a 2011 óta tartó szíriai konfliktusban közös pont, hogy nemzetközi szintre emelkedett az összecsapás jelentősége.

Nemzetközi szintre emelkedett a szíriai konfliktus Forrás: AFP/Rami Al Sayed

Szakértők szerint a két konfliktus közötti egyik fontos párhuzam, hogy a szemben álló felek, mind a harmincéves, mind a szíriai háborúban minden eszközt megragadtak a másik fél megsemmisítésére. Pontosan emiatt érdemes megvizsgálni azt, hogy ezek az időben meglehetősen távol lévő események, hogyan hathatnak egymásra. Érdekes módon a szíriai polgárháború kapcsán az első harmincéves háborúval párhuzamba állítható megjegyzést Frank-Walter Steinmeier volt német külügyminiszter tette még 2015 novemberében. Akkor arról beszélt, hogy

a Közel-Keleten az 1648-as vesztfáliai békeszerződés mintájára kellene elsimítani a konfliktust.

Mi volt a vesztfáliai béke?

A vesztfáliai békeszerződéseket 1648-ban több részletben kötötték meg. A Német-római Császárság fejedelmei jogot kaptak az önálló külpolitikára, így a birodalom csupán több száz független állam halmaza maradt. A Német-római Császárság széttagoltsága tovább erősödött. Spanyolország nagyhatalmi pozíciója megszűnt, a Habsburg-ház politikai súlypontja a Közép-Duna-medence felé tolódott. Az 1648-as év szimbolikus év lett a kontinens történeti emlékezetében. Az óriási diplomáciai erőfeszítés és az európai szintű békére való törekvésnek a civilizációs hatásai csak jóval később értek be. A béke nemcsak lezárt egy hosszú háborút, hanem utat nyitott a független államokból álló új Európa megközelítéséhez. A magyar történetírás ritkán hangsúlyozta, hogy Erdély önálló államiságának elismerése is megtörtént 1648-ban.

Nem állami szereplők

Nemcsak a német külügyminiszter ismerte fel a párhuzamokat. Zbigniew Brzezinski, az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója egy 2014-es interjúban azt mondta, hogy

valóban vannak világos párhuzamok aközött, ami a Közel-Keleten zajlik és aközött, ami Európában történt a XVII. század első felében.

Leon Panetta, a CIA korábbi igazgatója pedig azt mondta, az elmúlt évtizedekben az arab világban látható válságok Iraktól Szomáliáig egy 30 éves háborúra emlékeztetnek.

Egyelőre senki sem tudja, mikor érhet véget a vérengzés Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A szíriai helyzetet azonban lényegesen bonyolítja a különféle lázadó csoportok, nem állami szereplők jelenléte, akiknek az aktuális ereje mindig attól függ, hogy létezésük éppen milyen nagyhatalmi érdeknek fele meg. A nem állami szereplők jelenléte a harmincéves háborúban is fontos tényező volt, és sok esetben a harc pillanatnyi állását nagyban befolyásolta, hogy az úgynevezett szabadcsapatok kinek az oldalára álltak.

Mikor jöhet az arab Vesztfália?

A párhuzamosságok ellen érvelők azt mondják, hogy értelmetlen a XVII. századi európai szereplők értékeit és motivációit összevetni a XXI. század eleji közel-keleti résztvevőkkel.

A protestánsok és a katolikusok harcát nem lehet párhuzamba állítani azzal az ellentéttel, ami a síiták és a szunniták között zajlik.

Mások azt mondják, hogy a harmincéves háború Európában csupán a végjátéka volt az 1517-es reformáció óta zajló konfliktusoknak. Európában akkor szomszédos államok harcoltak egymás ellen, míg Szíriában olyan szereplők is jelen vannak, akik nem szomszédjai egymásnak, mégis harcban állnak.

Egy „arab Vesztfália” megoldást jelenthet Forrás: AFP/Rami Al Sayed

Abban a szakértők nagy része egyetért, hogy csak az Egyesült Államok és Oroszország égisze alatt jöhetne létre egy vesztfáliai békeszerződés 2.0 a Közel-Keleten. Azonban a szíriai konfliktus összetettsége lényegesen nagyobb, mint amilyené a 400 évvel ezelőtti európai összecsapásoké volt. Bár egy ilyen „arab Vesztfália" nehezen elérhető, de egy új regionális rend létrehozásra a teljes világrendszerre is nyugtatólag hatna. Persze egy ilyen rendezésben a nagyhatalmaktól kezdve a regionális főszereplőkön át mindenkinek részt kellene vennie. Ennek egyelőre meglehetősen kicsi az esélye.

Évtizedekig velünk maradhat a migrációs válság

A szíriai válság egyik másik aspektusa a polgárháború által keltett óriási migrációs válság, aminek a csúcspontját 2015-ben Magyarországon is átélhettük. Abban az esetben, ha azon elemzőknek lesz igaza, miszerint egy harmincéves háború is kialakulhat a konfliktusból, akkor

a migrációs válság a következő évtizedekben is velünk marad.

A konfliktus eszkalálódása pedig egy 2015-ösnél is nagyobb migrációs válságot okozhat Európában.