Korrupció és lelki terror az EU-s bevándorlási ügynökségnél

2018.05.10. 15:46

Csalás, korrupciós, zaklatási botrányok és lelki terror uralják az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) mindennapjait. Ráadásul az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatot indított a szervezet vezérigazgatója ellen.

A legbefolyásosabb brüsszeli liberális lap, a Politico újságíróinak a birtokába jutott a bevándorlási ügynökség munkatársainak a belső levelezése, amiből elég lehangoló kép rajzolódik ki a szervezetről.

A levelezés alapján nyilvánvaló, hogy a máltai székhelyű ügynökség vezetősége nem tartja tiszteletben a törvényeket és a belső szabályokat sem, emiatt a legjobb alkalmazottak felmondanak.Ráadásul az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal portugál származású vezérigazgatója, José Carreira ellen már nyolc hónapja vizsgálatot folytat az Európai Csalás Elleni Hivatal.

Carreira körül számos furcsa és korrupciógyanús közbeszerzési ügy bukkant fel az utóbbi időszakban.

José CarreiraForrás: AFP/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Ő természetesen tagadja, hogy bármihez is köze lenne.

Az EASO munkája különösen fontos, a legfőbb feladata a 2015-ben kezdődő migrációs válság óta az, hogy segítse a bevándorlóáradattal megbirkózni képtelen EU-s tagállamokat, elsősorban Olaszországot és Görögországot.

Ehhez az uniós adófizetők pénzéből rengeteg forrást is kapott.

Míg 2015-ben a szervezet költségvetése 15,5 millió euró volt, ez tavalyra 69 millió euróra nőtt.A jelentősen megnövekedett költségvetés viszont nem járult hozzá a jobb működéshez, ennek épp az ellenkezője történt.

Nemrég nagy érvágás érte a szervezetet.

Emmanuel Maurage, az EASO emberi erőforrásokért felelős vezetője a jogszerűség hiányára hivatkozva április 29-én beadta a felmondását.

Szerinte más európai uniós hivatalban soha nem történhetnek meg olyan törvénytelen lépések, mint náluk.Példaként említette a pszichikai terror alkalmazását és a zaklatási botrányokat.

Maurage kifejtette, hogy az ügynökségen belül kémkednek a renitensnek bélyegzett munkatársak ellen, megfélemlítik őket,

hamis bizonyítékokat gyártanak ellenük, aztán ügyvédeket vesztegetnek meg annak érdekében, hogy teljesen lejárassák azokat.

Véleménye alapján az ilyen dolgok miatt a legjobb alkalmazottak felmondanak.

Bjarni Nash, az EASO közbeszerzésekért felelős vezetőjének a nyilvánosságra került mailjében az áll, hogy a szervezeten belül meghurcolják és terrorizálják őt, csak azért, mert szeretné betartatni a törvényeket.Ez az ügy összefüggésben lehet José Carreira korrupciógyanús közbeszerzéseivel.

A Menekültügyi Támogatási Hivatal szóvivője arról beszélt a Politicónak, hogy nem áll módjában reagálni egyetlen vádra sem, mert szerinte ez befolyásolhatja az OLAF által elrendelt vizsgálatot.