Rakétákkal támadtak izraeli katonákra Szíriából

2018.05.10. 04:40

Rakétákat lőttek ki szerda éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra. A légvédelemnek 20 rakétát sikerült még a levegőben megsemmisítenie.

A támadásnak nincsenek áldozatai. Az anyagi kár korlátozott, az izraeli erők viszonozták a röviddel éjfél után indított támadást - közölte egy izraeli katonai szóvivő, aki szerint a rakétákat irániak indították.

Közölte, tudják, hogy az iráni al-Kudsz brigád mért csapást az izraeli katonaság első vonalára. Izrael igen komolyan veszi az iráni támadást - mondta a szóvivő.

Az al-Kudsz az iráni Forradalmi Gárda része, a külföldi hadműveletek végrehajtása a feladata.

Egy későbbi jelentés szerint a szíriai légvédelem izraeli rakétákat lőtt le. Egy pár órával későbbi, újabb hivatalos szíriai közlés szerint az izraeli rakéták katonai támaszpontokat találtak el, egy lőszerraktárt, és egy katonai radart. A SANA azt állította, hogy "a légvédelem több tucat rakétát lőtt le a szíriai légtérben".

Az izraeli légierő előzőleg, kedd este légicsapást mért egy szíriai légi támaszpontra. A támadásban a hírek szerint 15-en haltak meg, nyolcan közülük irániak.

Izrael súlyos fenyegetést lát a damaszkuszi kormányt támogató iráni fegyveresek jelenlétében, és attól tart, hogy Irán meg akarja vetni a lábát Szíriában, ahonnan a libanoni síitákkal és a szíriai hadsereggel közös frontot nyithat Izrael ellen.

A Golán-fennsíkon készültség van, és megnyitották az óvóhelyeket.