Az ellenséges cselekedetek beszüntetésére szólította fel az érintetteket António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy ne boruljon ismét lángba a Közel-Kelet, miután az izraeli hadsereg iráni célpontokat támadott Szíriában.

Izrael szerint a csütörtökre virradóra végrehajtott légicsapás válasz volt a Golán-fennsíkra néhány órával korábban mért iráni rakétatámadásra. A zsidó állam arra kérte a Biztonsági Tanácsot és az ENSZ főtitkárát, hogy ítélje el a támadást.A BT megosztott a szíriai válság kérdésében, ezért nem valószínű, hogy az ügyben nyilatkozat születik, péntek reggelig egyik tag sem kérte a testület összehívását.

Az as-Sark al-Auszat londoni központú, szaúdi napilap egy jól informált forrásra hivatkozva azt írta: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai moszkvai találkozóját követően Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Teheránba sietett, hogy figyelmeztesse az iráni vezetést egy Izrael elleni esetleges támadás következményeire.

Az as-Sark al-Auszat forrása szerint Moszkva arra hívta fel Teherán figyelmét, hogy az izraeli kormány kész határozott választ adni bármilyen katonai provokációra.

A napilap értesülése alapján az izraeli miniszterelnök bizonyítékot mutatott be az orosz elnöknek arra vonatkozóan, hogy Irán rakétaállásokat telepít Szíriában, ahonnan támadást készül végrehajtani Tel-Aviv ellen.Netanjahu Moszkvában az orosz elnökkel folytatott tárgyalás mellett részt vett a náci Németország felett aratott győzelem 73. évfordulója alkalmából tartott katonai díszszemlén és az úgynevezett "Halhatatlan Ezred" - a háború veteránjainak portréját vivő hozzátartozók - Győzelem napi menetében is.

A bennfentes források szerint Rjabkov teheráni találkozóit követően az iráni nemzetbiztonsági tanácsban konfliktus alakult ki Haszan Róháni iráni elnök és Mohammed Bakeri vezérkari főnök között a tervezett rakétatámadás miatt.

Az as-Sark al-Auszat azt írta: amíg Bakeri ragaszkodott a támadás végrehajtásához, addig Róháni úgy vélekedett, hogy az megterhelné a kapcsolatokat azokkal az országokkal - köztük Oroszországgal -, amelyekkel Irán 2015 nyarán egyezett meg atomprogramjának korlátozásáról, cserébe az ellene életbe léptetett szankciók fokozatos feloldásáért, különösen az után, hogy az Egyesült Államok a héten kilépett a 2015-ös többhatalmi atomalkuból.

A NEWSru Israel orosz nyelvű hírportál szerint Róháni azzal vádolta Bakerit, hogy szabotálni akarja az atomalkut.