Egy kényszerházasságban élő szudáni, fiatal nőt erőszakolt meg a férje. A 19 éves lány rokonai még segédkeztek is az esetnél. A nőnek elege lett férjéből, akit megölt. Emiatt a Noure Hussein nevű lányt halálra ítélték, most kampány indult a megmentésére.

Óriási felháborodás és médiafigyelem kíséri egy szudáni nő szomorú történetét.

Noura Husseint 16 évesen kényszerítették bele egy házasságba, de megpróbált kimenekülni a helyzetből. A tervei közt az szerepelt, hogy befejezi tanulmányait, hogy később tanár lehessen.

A lány nagynénje házába menekült, de családja hazacsalta őt, és átadták a férjének.

Ezután hat nappal a férfi unokatestvérei lefogták,

és a saját férje megerőszakolta.

Amikor a férfi ugyanerre készült másnap is, a lány kétségbeesésében megragadott egy kést, és leszúrta a férjét.

A szüleihez rohant, de ott már a rendőrök fogadták. A Saría, azaz az iszlám vallási törvény szerint előre megfontolt gyilkosság miatt elítélték a múlt hónapban, csütörtökön pedig kimondták, hogy kötél általi halállal büntetik. A lány ügyvédjei 15 napot kaptak fellebbezésre.

Egy helyi aktivista elmondta, hogy a Saría szerint a férfi családja dönthette el, hogy a pénzt vagy a halálbüntetést kéri.

A bíró azután döntött a halálbüntetés mellett, miután a férj családja nem volt hajlandó elfogadni pénzt, amit ellentételezésként ajánlottak fel nekik - írja a BBC News.

Emberjogi csoportok tüntetnek az ítélet ellen. 

A lányt az iszlám törvények szerint kötél általi halára ítéltékForrás: Twitter

Egy nemzetközi emberjogi szervezet képviselője elmondta, hogy mindent megtesznek, hogy a büntetés ne történhessen meg. Hozzátette, hogy Szudán egy férfiak által uralt társadalom, ahol a nőknek semmilyen beleszólásuk sincs a mindennapi életbe.

Az országban gyakran 10 éves kislányokat is házasságra kényszerítenek.

Egy másik szervezet hangsúlyozta, hogy ez a megmozdulás a hatóságok tehetetlenségét mutatja a házasságon belüli erőszak, a gyerek- és kényszerházasságok megakadályozásában.

Hozzátették, hogy nőt nem lehet azért halálra elítélni, mert megvédte magát az ismét nemi erőszakra készülő férjétől.