Európa déli és délkeleti határai védtelenek

SZIJJÁRTÓ Péter; KOCIASZ, Nikosz
Szounio, 2018. május 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b6) és Nikosz Kociasz görög külügyminiszter (b10) a V4-ek és a Balkán külügyminiszteri találkozóján a görögországi Szounióban 2018. május 11-én. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)
Vágólapra másolva!
Ugyanott tartunk, mint 2015-ben, az Európai Unió dél irányból védtelen, a határ tárva-nyitva áll – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a visegrádi és a balkáni országok külügyminiszteri találkozóján, Athénban.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint csak az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás betartásán múlik, hogy érkezik-e újabb migrációs hullám Európába déli és délkeleti irányból.

– jelentette ki Szijjártó.

A visegrádi és a balkáni államok külügyminisztereinek a találkozója. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

A magyar diplomácia vezetője külön kiemelte:

Európa jövőjének kérdésével kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy a migrációs válság legyen a legfontosabb napirendi pont.

"Görögországban a helyzet napról-napra válik egyre drámaibbá. A Szalonikibe érkező illegális bevándorlók száma csak áprilisban a hatszorosára nőtt" - tudatta Szijjártó, majd hozzátette:

a helyiek szerint lassan a 2015-öshöz hasonló helyzet kezd előállni,

ráadásul a görög alkotmánybíróság kimondta, hogy a szigetekre érkezők továbbutazhatnak az ország szárazföldi részébe.

- tette fel a kérdést.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter véleménye alapján a migrációs nyomás egészen biztosan növekedni fog, mert a nemzetközi szervezetekben folyó viták inspirálják a migrációt, ahelyett, hogy megállítanák.

- hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az afrikai álláspont felülírja az uniós álláspontot, az EU pedig belesimul az afrikai kontextusba, és mindez ösztönzőleg hat a bevándorlási folyamatokra.

Mivel Európa déli, délkeleti határa - ugyanúgy, mint három esztendővel ezelőtt - nyitott és védtelen, ezért a magyar déli határintézkedéseket a lehető legszigorúbb módon fenn kell tartani

- szögezte le Szijjártó Péter.

Az Európai Unió és Törökország két éve állapodott meg arról, hogy

Ankara minden olyan embert visszafogad, aki jogellenesen lép az Európai Unió területére,

az EU pedig sok milliárd euróval segíti a Törökországban lévő több milliónyi menekült ellátását, valamint minden illegálisan érkező, visszaküldött szíriai helyett befogad egy szír menedékkérőt.