Tavaly nyáron II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp herceg bejelentette, hogy megromlott egészségi állapotára való tekintettel visszavonul a közszerepléstől. Kórházi műtétjét azonban úgy időzítették, hogy megjelenhessen unokája, Harry herceg és Meghan Markle jövő heti esküvőjén.

A Sky News tudósítása szerint a 96 éves Fülöp herceg új csípőprotézist kapott, de már hazaengedték a kórházból. Sőt nyilvánosan megjelent a Royal Windsor Horse Show-n feleségét, II. Erzsébet királynőt kísérve. A jelek szerint arra készül, hogy ő se hiányozzon a jövő héten a fontos eseményről, ahol a királyi család valamennyi tagja megjelenik. Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő esküvője május 19-én, szombaton lesz. Pontosabban volt színésznőről van szó, hiszen „hercegnői szerepére" készülve Meghan Markle abbahagyta a filmezést és felvette az anglikán vallást.

Tavaly karácsonykor II. Erzsébet és Fülöp herceg együtt mentek istentiszteletreForrás: AFP/Adrian Dennis

Fülöp herceg tavaly nyáron jelentette be, hogy megromlott egészségi állapota miatt visszavonul a közszerepléstől. A Buckingham-palota hivatalos közleménye szerint II. Erzsébet 1953. június 2-i trónra lépése óta a királynő férje, hivatalos címe szerint Edinburgh hercege 22219 eseményen vett részt egyedül, a királyi házat képviselve és összesen 5496 beszédet mondott el. Tavaly óta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, számos olyan eseményre, ahová korábban a királyi pár együtt ment el, II. Erzsébet egyedül érkezett.

 

Amíg Fülöp herceg a VII. Edward Kórház betege volt, rendőrök őrizték a bejáratotForrás: AFP/Alberto Pezzali

Mostanában a jelek szerint Fülöp herceg jó egészségi állapotban van, semmi akadálya annak, hogy jelen legyen a hercegi esküvőn, amit már nagyon várnak Nagy-Britanniában. Már kijelölték az útvonalat Londonban, amelyen el fog haladni az esküvőre tartó autókonvoj. Várhatóan sok ezer brit alattvaló tódul majd az utcákra, hogy egy pillantást vethessen a királyi család elhaladó tagjaira, elsősorban természetesen a menyasszonyra és a vőlegényre.