Több mint negyven év után újra lehet grizzly medvére vadászni az amerikai Idaho államban. Egyetlen vadász kap engedélyt egyetlen nőstény és 11 hím kilövésére a szeptember 1-jétől november 15-ig tartó korlátozott vadászszezonban.

Érdekes sorsolást tartanak az Egyesült Államokban, ahol egy medve élete a tét. Az idahói hal- és vadügyekért felelős bizottság csütörtökön hagyta jóvá az állam keleti részére korlátozódó vadászszezont, amely előtt

sorsolással választják ki, melyik helyi vadász ragadhat fegyvert. Csalit vagy vadászkutyát tilos lesz használni a ragadozó elejtéséhez.

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában élő grizzly medvék szövetségi védelme tavaly nyáron szűnt meg, miután az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közölte, hogy a régió megnövekedett populációja nincs többé veszélyben.

A szolgálat Montana, Idaho és Wyoming államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelenti, hogy lehetőségük van korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció.

Forrás: Grind TV

A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos a medvevadászat.

Wyomingban május 23-án döntenek róla, hogy lesz-e idén korlátozott vadászszezon az államban szeptember közepe és november közepe között. A tervek szerint ekkor is csak 11 állatot lehetne kilőni, tíz hímet és egy nőstényt. A javasolt szabályok értelmében a vadászatnak azonnal vége szakad, ha elejtenek egy nőstényt, akkor is, ha még egyetlen hímet sem lőttek ki.

Montana idén nem tart grizzlyvadászatot, hogy hosszú távon biztosítani tudja a medvepopuláció növekedését.

Az amerikai belügyminisztérium jelenleg természetvédő csoportokkal és amerikai őslakosokkal folytat jogi csatározást, akik a yellowstone-i medvék védettségének visszaállítását követelik. A vadászatot a döntéstől függően tehát még le is fújhatják.

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok közé tartoznak a grizzlyk 1975 óta, amikor már csak 136 példány élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a kihalás szélére kerültek, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában.

Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.