Észak-Korea újabb békülő gesztust tett: közölte a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) phenjani küldöttségével, hogy bejelentés nélkül többé nem hajt végre rakétakísérletet vagy indít el interkontinentális ballisztikus rakétát, mert atomfegyver-programját befejezte.

Az ENSZ-szervezet közleménye szerint Li Jong Szon, az észak-koreai légiforgalmi hatóság igazgatóhelyettese bejelentette azt is, hogy az ország szorosabbra szeretné fűzni együttműködését külföldi katonai és polgári repülési hatóságokkal. Észak-Korea ezenkívül helyre akarja állítani felfüggesztett nemzetközi légiforgalmi szolgáltatásait, és új átmenő légi közlekedési útvonalakat akar nyitni a légterében a nemzetközi forgalom számára. Továbbá szeretné, ha Dél-Korea hozzájárulna ahhoz, hogy létesítsenek egy olyan légi útvonalat, amely átszeli a két országot, bár ennek részletei nem szerepelnek a közleményben. Az ICAO üdvözli Phenjan együttműködő hozzáállását és fontolóra veszi kéréseit.

Hírügynökségi jelentések szerint Észak-Korea először kedden tett javaslatot egy olyan légi útvonalra, amely átszeli a félszigetet. Szöul szerint Phenjan nem a két ország közötti közvetlen légi összeköttetésre gondolt, hanem arra, hogy más országok számára lehetővé tennék egy olyan új nemzetközi légi útvonal használatát, amely áthaladna a phenjani és a Dél-Korea északnyugati részén található incshoni repüléstájékoztató körzeten (FIR). A dél-koreai közlekedési minisztérium vizsgálja a javaslatot.

A légi közlekedésre veszélyt jelentő észak-koreai rakétakísérletek miatt eddig több nyugati ország azt tanácsolta a légitársaságoknak, hogy kerüljék Észak-Korea légterét. Viszont ha ez a légtér biztonságossá válna, akkor a lerövidülő útvonalak üzemanyag- és időmegtakarítást jelentenének.