Az Egyesült Államok hajlandó segíteni Észak-Korea gazdaságának, ha Phenjan megsemmisíti atomfegyvereit - jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter a dél-koreai kollégájával, Kang Kjung Vhával tartott közös pénteki sajtótájékoztatóján.

Az amerikai külügyi tárca vezetője szerint a phenjani vezetéssel folytatandó tárgyalások célja a Koreai-félsziget ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése. Mint mondta, "jó és tartalmas" párbeszédet tudott folytatni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a héten. Pompeo csütörtökön tért vissza Phenjanból Washingtonba három amerikai állampolgár társaságában, akiket Észak-Korea szabadon engedett.

Ellenőrzött lefegyverzés

Pompeo szerint Washington "szoros partnerként" szeretné látni Észak-Koreát, nem pedig ellenségként. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok a múltban nem egy alkalommal jó barátja lett volt ellenfeleinek.

- Amennyiben Észak-Korea merészen arra szánja el magát, hogy gyorsan megszabadul az atomfegyverektől, úgy az Egyesült Államok is kész együttműködni Észak-Koreával, hogy a dél-koreai barátainkhoz mérhető jómódot érjen el - hangoztatta Pompeo.

Mike Pompeo elmondta: "teljes és ellenőrzött" nukleáris lefegyverzésre van szükség. Elemzők szerint ez magában foglalna helyszíni vizsgálatokat is.

Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor megjegyezte, hogy eltérően értelmezheti Donald Trump amerikai elnök, illetve Kim Dzsong Un az "atomfegyver-mentesítés" célkitűzését. Az Egyesült Államok számára ez az jelenti, hogy Phenjan megsemmisíti a már megépített nukleáris eszközeit. Észak-Korea viszont azt állítja, azért kész a párbeszédre, mert sikerült atomhatalommá válnia, ami miatt elemzők kétségbe vonják, hogy valóban kész lenne feladni ezeket a fegyvereit.

Amíg nincs tartalmi intézkedés, maradnak a szankciók

Kang Kjung Vha "történelmi" lehetőségként méltatta Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én Szingapúrban megrendezendő találkozóját. A dél-koreai külügyminiszter egyben szóvá tette azokat az aggályokat is, miszerint

Phenjan a találkozón követelheti az amerikai csapatkivonást Dél-Koreából. Kang ezért hangsúlyozta: az amerikai katonai jelenlét elsődlegesen Washingtonra és Szöulra tartozik.

A dél-koreai tárcavezető kiemelte: az amerikai csapatok jelenléte Dél-Koreában az elmúlt 65 évben "kulcsszerepet játszott az elrettentésben", valamint a Koreai-félsziget békéjének és stabilitásának megőrzésében. Hozzáfűzte: nem szabadna, hogy a tárgyalások témája legyen az amerikai katonai erő bárminemű mérséklése a térségben.

A következő hetek kritikusak lesznek, rendkívül szoros egyeztetésekre van szükség országaink között - húzta alá Kang.

"Világossá tettük, hogy a szankciók megmaradnak, amíg nem látunk tartalmi intézkedéseket Észak-Koreától az atomfegyver-mentesítésre" - fűzte hozzá Kang Kjung Vha.